Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, министър-председателят Бойко Борисов е заявил, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на западната ни съседкаи и е изразил увереност, че двете страни ще останат ангажирани с изпълнението на подписания през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Във фокуса на разговора  е бил Берлинският процес и организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои през ноември.

Двамата са обсъдили също така сътрудничеството между София и Скопие в контекста на борбата с пандемията от COVID-19, съобщава правителствената информационна служба.

По-рано Зоран Заев заяви:

„Чрез отворен процес на сътрудничество ние показахме, че можем да преодолеем въпросите от миналото и да се обединим около това, което е общо за бъдещето на Македония и България, което повишава сътрудничеството, партньорството и взаимното доверие“.

Думите са част от интервю на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за сайта "Локално", цитирано от МИА и БТА. В него Заев коментира, че Гоце Делчев не може да ни раздели, тъй като той се е „борил за прогресивни идеи, които обединяват хората“.

Заев посочва, че отношенията с България се базират на подписания между двете страни Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който е добра отправна точка за затваряне на всички отворени въпроси.

"Аз съм уверен, че има шанс за разрешаване на всеки отворен въпрос, дори и във връзка с Гоце Делчев - по начин, който да направи и двете страни щастливи – казва Зоран Заев. - В памет на Гоце Делчев и в памет на неговите велики идеи, аз съм сигурен, че македонският и българският народ, двете страни ще следват пътя, който води напред и който е вече ясно очертан с Договора и с евроатлантическия процес“.

Запитан как си представя Северна Македония през 2024 г., след края на неговия мандат, Заев подчертава, че мисията на неговия мандат е "пълна трансформация и европеизация на Северна Македония". Според Заев по време на неговия мандат страната ще се промени към добро, институциите ще станат по-ефективни, икономиката ще отбележи напредък, а европейските стандарти ще бъдат приложени и в Северна Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17