Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли приемлив изход спорът за принадлежността на Гоце Делчев

Паметник на Гоце Делчев в Благоевград, честване на Илинденско-Преображенското въстание
Снимка: Кети Тренчева

Дни преди заседанието на Смесената българско-македонска комисия по историческите въпроси, очакващо се в средата на м. октомври (или - почти година, след последното ѝ събиране), съпредседателят ѝ от македонска страна Драги Георгиев заяви, че е неприемливо Гоце Делчев да бъде записан като българин, както настоява България.

В интервю за македонската телевизия „Телма“, цитирано от БТА, Георгиев казва, че диалогът по спорния въпрос за Гоце Делчев ще продължи, но с уточнението, че трябва да се търси решение, приемливо и за двете страни. Под приемливо, историкът от Северна Македония разбира такова „такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението“. Затова и по думите му, „приемането на едностранно решение за Гоце Делчев - дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор".

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия. Такъв изход от спора вижда премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев.

„Комисията, както разреши въпроса за светите братя Кирил и Методий, свети Наум, Климент Охридски и цар Самуил в духа общата история и общо честване, вярвам, че ще намери решение и за Гоце Делчев. Нашата работа е да ги насърчаваме“, казва Заев и посочва, че договорът за добросъседство с България ясно предвижда изграждане на единство и приятелство.

За Зоран Заев е важно, че България се ангажирала чрез това споразумение да подкрепя Северна Македония в нейната европейска и евроатлантическа интеграция. В интервюто той посочва, че българският премиер е негов личен приятел и, че с всички споразумения от последните години укрепват това приятелство. Той цитира и телефонния си разговор с Бойко Борисов от 27 септември, в който са обсъдили съвместната организация на предстоящата на 10 ноември среща на върха ЕС-Западни Балкани в София.

Коментирайки темата за етническата принадлежност на Гоце Делчев, д-р Георги Георгиев - учен от Българската академия на науките и член на Македонския научен институт, заяви за Радио България, че в историческата наука проблем не съществува. Според д-р Георгиев, „въпросът е възлов заради политическата си, а не поради научната си острота“

Промяна може да има само със сериозно отношение към научните принципи при работата с историческите източници и при анализа на текстове. Това е мнението на съпредседателя на съвместната историческа комисия проф. Ангел Димитров. В интервю пред БНР – „Хоризонт“ той заявява, че в подхода на македонските му колеги „винаги има едно незачитане на контекста и изместване на фокуса на интерпретацията и разбирането остава преднамерено и далеч от пълноценното знание. Това е проблем, който постоянно виждаме, особено когато говорим за Гоце Делчев“. 

Докъде ще стигне спорът и как учените, а след тях – и политиците, ще излязат от него, предстои да разберем. 

Съставил: Красимир Мартинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54