Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в работилницата на родопския майстор гайдар Илия Учиков

Илия Учиков
Снимка: личен архив

Гайдата е традиционен инструмент не само за Балканите, но и за Европа. В България се свири на два вида гайда – джура и каба. А Родопите са известни в цял свят със своята каба гайда. Всъщност, това е музикалният инструмент, който ние, българите припознаваме като национален, защото звукът му те кара да настръхнеш, а понякога протяжната му мелодия, носеща се над родопските била, може да те разплаче.

Гайдари от Чепеларе
В Чепеларе живее и работи известният майстор гайдар Илия Учиков, който е вложил душата си в десетки звучни каба гайди.  

В малката му работилница цари творчески хаос, но пък в нея лесно си намира всичко необходимо, за да сглоби една гайда! А това определено отнема време, признава Илия Учиков в интервю за БНР-Кърджали. Често му дават поръчки по телефона, за да изработи гайда, но той твърди, че гайдата се прави като дреха.


„Трябва да видя човека, който ще свири на нея, за да знам колко голяма да я направя. Дали е за дете или за възрастен. След това да му се нагласи“, казва Учиков.

Но напоследък става все по-трудно да намериш подходящи материали за изработването на старинния инструмент. Каква кожа използва?


„Само коза и яре, другата кожа се къса, тя е слаба, държи се до седмица, две, може и месец да държи, но после се къса като мокър вестник.  Докато тази кожа е жилава и не изпуска така въздуха през порите. Но това е хубавото, че обикалям и имам връзка с козари, с овчари. От тях все още си намирам материал. Рогата са най-дефицитни, но засега имам и от тях. Днес вече трудно може да намериш рога от вол, защото волове вече няма. Никой не гледа волове. 


А някои смятат, че като ми донесат кожата и гайдата е готова.  Да, ама не! Свири дървенията по гайдата. Гайдуницата е душата на гайдата“ – твърди майсторът.


Гайдари често посещават работилницата му, дори за профилактика на инструмента. Майсторът от Чепеларе твърди, че гайдите му озвучават четирите краища на света.

„Знам всяка една гайда къде е отишла, познавам всеки човек, който свири на моя гайда, записвам си ги от самото начало. Не съм ги изчислявал като бройка, но със сигурност те са над 200. Имам гайди буквално в целия свят –  от Австралия, Южна Америка, Северна Америка, цяла Европа... Мога с гордост на кажа, че мои гайди няма само на двата полюса. Например световно известният гайдар Иван Варимезов, той също свири с моя гайда.“  

Илия Учиков е и учител по гайда от 22 години. Обучава малки гайдарчета в местното читалище „Родопска искра – 1880“.  И много се надява някой от учениците му да го наследи в занаята.

Илия Учиков и младата родопска певица Мария Бечева на събора в Рожен
Малката му работилничка в Чепеларе често се посещава от любопитни туристи. Така че ако се отбиете в това родопско градче, наред с музея на ските, влезте  в читалището, за да разгледате битовия кът и за да попитате за работилницата на гайдаря Илия Учиков.

Снимки: Ангел Николов и Божидар Чолаков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42