Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Берлин показват картини от български художници

22 произведения на изобразителното изкуство от колекцията на българското посолство в Германия са изложени за първи път пред публика от днес до 27 октомври в Българския културен институт в Берлин, информира пресцентърът на Министерството на външните работи.


Посланикът на страната ни в Германия Елена Шекерлетова изрази надежда, че към изложбата ще има голям интерес и каза: „Хората по време на пандемия особено ценят възможността да се докоснат до изкуство“.

Сред авторите са български художници от първата половина на ХХ век, задали посоките на изобразителното ни изкуство, както и едни от най-талантливите представители на поколенията, творили през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. 


Акцент в експозицията представляват два акварела на Константин Щъркелов. Наред с неговите творби, посетителите могат да разгледат картини на Йордан Гешев, Борис Иванов, Рафаел Михайлов, Васил Стоилов, Иван Табаков, Здравко Александров, Светлин Русев, Найден Петков, Йоан Левиев, Емил Стойчев, Йордан Кацамунски, Христо Тодоров, Митко Панайотов, Георги Баев, Владимир Гоев, Енчо Пиронков, Дария Василянска, Едмонд Демирджиян, Цвятко Дочев, Калина Тасева.


Картините са част от Художествения фонд на Министерството на външните работи, който наброява над 3000 творби на български художници класици и съвременни автори. Той е определян като една от най-богатите сбирки на българско изобразително изкуство.

Изложбата в Берлин е част от инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в рамките на която произведения от колекциите на посолствата ни ще бъдат представяни пред широката публика.

Снимки: МВнР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45