Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Берлин показват картини от български художници

22 произведения на изобразителното изкуство от колекцията на българското посолство в Германия са изложени за първи път пред публика от днес до 27 октомври в Българския културен институт в Берлин, информира пресцентърът на Министерството на външните работи.


Посланикът на страната ни в Германия Елена Шекерлетова изрази надежда, че към изложбата ще има голям интерес и каза: „Хората по време на пандемия особено ценят възможността да се докоснат до изкуство“.

Сред авторите са български художници от първата половина на ХХ век, задали посоките на изобразителното ни изкуство, както и едни от най-талантливите представители на поколенията, творили през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. 


Акцент в експозицията представляват два акварела на Константин Щъркелов. Наред с неговите творби, посетителите могат да разгледат картини на Йордан Гешев, Борис Иванов, Рафаел Михайлов, Васил Стоилов, Иван Табаков, Здравко Александров, Светлин Русев, Найден Петков, Йоан Левиев, Емил Стойчев, Йордан Кацамунски, Христо Тодоров, Митко Панайотов, Георги Баев, Владимир Гоев, Енчо Пиронков, Дария Василянска, Едмонд Демирджиян, Цвятко Дочев, Калина Тасева.


Картините са част от Художествения фонд на Министерството на външните работи, който наброява над 3000 творби на български художници класици и съвременни автори. Той е определян като една от най-богатите сбирки на българско изобразително изкуство.

Изложбата в Берлин е част от инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в рамките на която произведения от колекциите на посолствата ни ще бъдат представяни пред широката публика.

Снимки: МВнР

Галерия

Още от категорията

Изложба разкрива любовта в изкуството и красивото в живота

Експозиция, посветена на месеца на любовта, е подредена в столичната галерия „Оборище 5“. До 6 март могат да бъдат разгледани творби на световноизвестни модернисти, както и на едни от най-известните съвременни български автори като Греди Асса и Хубен..

публикувано на 14.02.21 в 11:40

Призив за даряване на книги в Международния ден на книгодаряването

Международният ден на книгодаряването (International Book Giving Day) ще бъде отбелязан днес с призив към компаниите и частните лица да дарят книги, съобщиха от асоциация „Българска книга“. „Акция „Книгодаряване“ е още един повод да подарим книга на..

публикувано на 14.02.21 в 09:10

Кодове на любовта чертаят пътя към вечността

Често между ограниченията на "така трябва", "не е възможно", "няма време" и други стереотипи забравяме да бъдем себе си и да разгърнем творческата си същност. Следваме определените архетипи и всяко отклонение към неизвестното създава усещането на..

публикувано на 14.02.21 в 07:15