Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 207

Ангел Кунчев
Снимка: bnt.bg

Не се очаква затваряне на училищата заради коронавируса

„Не можем да говорим за огнища на коронавирус в училищата. Няма да отговарям на спекулации относно това кога и дали ще се преминава към дистанционно обучение“ - заяви в студиото на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В паралелки, в които има установени носители на вируса, ще се преминава към дистанционно обучение за 14 дни. Ще се затварят и определени училища, ако в тях са засегнати няколко класа. "Тази година няма да има грипни ваканции, а преминаване към обучение в електронна среда", каза още доц. Ангел Кунчев.

5,83% от PCR тестовете са положителни за Covid-19

276 са новите случаи на коронавирус при направени 4736 PCR теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София - 52, Благоевград - 49 и Пловдив - 29. Шестима са починали. 814 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 44 в интензивни отделения. Излекувани са 150 души.

Огнище на коронавирус в хоспис в Търговище

29 души са се заразили до момента с коронавирусна инфекция там, съобщи БНТ. Останалите обитатели са поставени под карантина, а свижданията са прекратени. Взети са всички мерки за безопасност и профилактика. Персоналът работи със защитни облекла и шлемове.

Масови проверки за спазване на мерките в Бургас

В Бургас започват проверки във всички търговски обекти, големи предприятия, цехове и институции за спазването на противоепидемичните мерки. Областният управител Вълчо Чолаков поиска да бъде затегнат контрола на територията на града заради повишения брой на заболелите и незачитането на задължителните предписания. Само днес в цялата Бургаска община са установени 64 новозаразени, а карантираните ученици са 160, съобщи БНР-Бургас.

Кардиолози изследват последиците от Covid-19

Национална кампания за изследване и лечение на последиците от коронавирус при излекуваните започнаха от днес лекарите от Българския кардиологичен институт. Прегледите са безплатни и се осъществяват в осем български града. До момента при 2/3 от преболедувалите коронавирусна инфекция се наблюдава увреждане на миокарда, съобщи за БНР доц. Яна Симова от кардиологичния институт. Тя каза още, че при ¼ от тези пациенти може да се развие сърдечна недостатъчност или нарушение на сърдечния ритъм.

Разрешават публика за спортните прояви на закрито

Със заповед на здравния министър се позволява провеждането на спортни състезания на закрито с публика при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Местата не трябва да надвишават 50% от капацитета на спортното съоръжение.

Със същата заповед центровете за подкрепа на личностното развитие възобновяват своите занимания в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването насоки в условията на Covid-19.

От Украйна ще се влиза вече с PCR тест

(новина 12)

От 1 октомври пристигащите от Украйна ye трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест, гласи заповед от днес на министъра на здравеопазването.

7,3% безработица в условията на Covid-19

Над 320 млн. лв. от оперативната програма "Човешки ресурси" са мобилизирани до момента за справянето с последиците от Covid-кризата, съобщи за БНР зам.-социалният министър Зорница Русинова. До дни започва раздаването на пореден транш от пакети с храни и по оперативната програма за най-нуждаещите се. В момента безработицата леко нараства заради приключването на сезонната заетост, но няма втори срив на пазара на труда, каза Русинова. 7,3% от работоспособните българи не се трудят, а 1700 души дневно се регистрират в бюрата по труда. Антикризисната мярка ще продължи и догодина.

Предлага се тестване на всички учители за Covid-19

Учителите в цялата страна да бъдат тествани за коронавирус, за да се предотврати кризата в училищата. За това призова образователният експерт Петър Велков пред БНР-Стара Загора. Той цитира данни, според които заболеваемостта при учителите е девет пъти по-голяма в сравнение с тази на учениците – съответно 0,09 и 0,01 процента. Според Петър Велков образователната система страда от недостиг на учители и има опасност отделни райони да останат без преподаватели, ако не се спазват мерките за безопасност.

Две паралелки от ямболска гимназия под карантина

Учениците от двете паралелки в Природоматематическата гимназия “Атанас “Радев” ще се обучават дистанционно заради случаи на Covid-19 в VI и XII клас. Така общият брой на децата, минали на дистанционно обучение в Ямбол, надхвърля сто – информира кореспондентът на БНР града.

Учителка в Смилян заразена с коронавирус

Второкласниците, на които е преподавала диагностицираната с Covid-19 учителка, са поставени под двуседмична карантина. В това време учениците ще се обучават онлайн.

И в Старозагорска и Силистренска област карантинирани деца

Педагог от детска градина №7 в Стара Загора е дал положителен тест за коронавирус и децата от неговата група са оставени по домовете си за 14 дни. С Covid-19 е диагностициран и шестокласник от град Раднево. Паралелката му е поставена под карантина. В двете заведения е извършена дезинфекция. 170 ученици от Силистренско също са поставени под карантина през последната седмица. В областта са регистрирани случаи при ученици и учители от шест учебни заведения в две общини – Силистра и Дулово.

Субсидии за инфекциозните отделения

Готовността на инфекциозните отделения в държавни и общински болници за реакция при епидемична ситуация заради коронавирус вече се субсидира от Министерството на здравеопазването. Средства могат да получават и други болници с клиники и отделения по инфекциозни болести, разкрити през период на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. За субсидирането на тези структури правителството отпусна 9,6 млн. лв.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20