Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба по случай 90-годишния юбилей на писателя Антон Дончев

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София изложба, посветена на 90-годишния юбилей на акад. Антон Дончев. Акценти в експозицията са първото издание на „Време разделно“ от 1964 г., ръкописът на романа и негови преводи.

През 1968 г. американският писател Ървинг Стоун предлага романа „Време разделно“ за наградата „Най-добър исторически роман, издаден в САЩ“. Със специално решение на журито романът е допуснат до конкурса, защото наградата се дава само на американски автори. По-нататъшното участие на Дончев в конкурса обаче е осуетено от Съюза на българските писатели в социалистическа България.

"Акад. Антон Дончев е българският покорител на словото, затова той ще пребъде, ще го четат поколенията след нас. А ние всички имаме едно задължение - да продължим диалога и философския размисъл за разделното време. Благородно задължение е на нашите сънародници зад граница непременно да имат в библиотеките си поне по една от творбите на Антон Дончев“, посочи Илияна Йотова.


Още от категорията

Павел Койчев с нова артистична провокация – „Къпането“

От брега на езерцето край село Осиковица се разкрива уникална гледка – съвместно къпане на диви животни и световни знаменитости. „Къпането“ е поредната артистична провокация на скулптора Павел Койчев , с която той отпразнува своя 82-ри рожден ден..

публикувано на 31.05.21 в 14:47

Започва Пролетният базар на книгата

От днес до 6 юни пространството пред НДК ще се превърне в гостоприемно място за любителите на стойностната литература. Откриващият се Пролетен базар на книгата ще премине под мотото “Девет процента ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. За..

публикувано на 31.05.21 в 06:00

Започват археологическите разкопки в Хераклея Синтика

Археологическото лято в древния град Хераклея Синтика край Петрич започва на 1 юни и ще продължи четири месеца. Работата този път ще бъде съсредоточена в разкриването на западния край на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола,..

публикувано на 30.05.21 в 07:00