Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба по случай 90-годишния юбилей на писателя Антон Дончев

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София изложба, посветена на 90-годишния юбилей на акад. Антон Дончев. Акценти в експозицията са първото издание на „Време разделно“ от 1964 г., ръкописът на романа и негови преводи.

През 1968 г. американският писател Ървинг Стоун предлага романа „Време разделно“ за наградата „Най-добър исторически роман, издаден в САЩ“. Със специално решение на журито романът е допуснат до конкурса, защото наградата се дава само на американски автори. По-нататъшното участие на Дончев в конкурса обаче е осуетено от Съюза на българските писатели в социалистическа България.

"Акад. Антон Дончев е българският покорител на словото, затова той ще пребъде, ще го четат поколенията след нас. А ние всички имаме едно задължение - да продължим диалога и философския размисъл за разделното време. Благородно задължение е на нашите сънародници зад граница непременно да имат в библиотеките си поне по една от творбите на Антон Дончев“, посочи Илияна Йотова.


Още от категорията

Румен Радев: Хората на знанието укрепват българския дух и разпръскват тъмата на подмяната

„Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и членове на служебното..

публикувано на 24.05.21 в 10:36

Народният театър отдава почит на Иван Вазов

“Препрочитаме Вазов” – така Народният театър, който носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов, е озаглавил инициативата си по повод стогодишнината от неговата смърт. Почит към народния поет ще отдадат 50 изтъкнати актьори, представяйки..

публикувано на 24.05.21 в 07:00
Емблематичните фигури на Пенчо и Петко Славейкови в София са дело на Георги Чапкънов.

Българска литература ще звучи на пл. “Славейков”

По случай 24 май любими български произведения ще бъдат представени по необичен начин. На столичния пл. “Славейков” с помощта на мултимедийната инсталация "Звукът на българската литература" ще зазвучат откъси от произведения на съвременни наши автори и..

публикувано на 24.05.21 в 06:00