Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Празникът на плодородието“ в Кюстендил – красив и богат на събития

4
Снимка: kustendil.com -архив

Прочут с лековитите си минерални извори и богатството на исторически и природни забележителности, Кюстендил е и център на научна дейност, свързана с овощарството. Известно е, че в този край се произвеждат най-хубавите български череши, ябълки, както и още много и различни плодове и зеленчуци.

Натежала от плодове и багри, есента в Кюстендил винаги е красива, а „Празникът на плодородието“, който се провежда там от години, събира щедрите ѝ дарове в едно с безкрайната творческа фантазия на занаятчии и художници. Всеки, който е попадал на този празник, е останал удивен от изобретателно подредените щандове, „многотията“ от ябълкови сортове, както и продукти на природна основа.



Събитието се организира от община Кюстендил и Институтът по овощарство в града. Обикновено продължава четири дни, но на тазгодишното, тринадесето поред издание, дните са два – 3 и 4 октомври.

Поканени са само производители и търговци от Кюстендилско – за да се избегне голямото струпване на хора, характерно за предишните години. „Това пък е повод да обърнем повече внимание на децата, родителите, на всички хора от нашия край“ – казва Димитрина Укалска, началник на отдел „Култура“ в общината и споделя още подробности за дългоочакваното събитие:


Празникът наистина е многоцветен. Той е наследство от Първия овощарски национален конкурс, проведен през далечната 1896 г. в нашия град. Тогава конкурсът е удостоен със званието „Майка на българското овощарство“. След това също се е провеждал, но нямаме изчерпателни сведения. „Празникът на плодородието“ се провежда ежегодно от 2008 г., винаги в края на септември – началото на октомври.

Тази година, както обикновени, ще започне от ранни зори с базар на занаятчии и земеделски производители. Ще има и изложение на художествено аранжирани щандове, което е с конкурсен характер.



В търсене на красота и разнообразие, всяка година сменяме визията на това изложение. През 2019 г. участниците трябваше да разположат продукцията си върху слама, а сега провокираме тяхното въображение със стълбата като задължителна част от подредбата. Откриването на празника е на 3 октомври от 12 часа.

Веднага след това започва традиционното представяне на сортове ябълки от Института по земеделие.



Вниманието този път е фокусирано върху 10 сорта, които са с висока адаптивност към стресови промени в метеорологичните условия. Това, което винаги предизвиква голям интерес е щандът на Института по земеделие, където очакваме да бъдат изложени над 100 сорта ябълки. Конкурс за най-едра ябълка, кулинарна демонстрация, музикална програма, в която ще се изявят местни танцови и певчески състави – всичко това придава много настроение и пъстрота на празника.“

В неделния ден организаторите са поканили аниматор, който ще се занимава изключително с детската аудитория. Заради епидемичната обстановка тази година на 1 юни децата не можаха да се порадват на своя празник. Затова в община Кюстендил ще компенсират това с най-различни забавления и занимания. Освен музикална програма, в този ден ще има състезателни игри с плодове и зеленчуци, както и открити тренировки в спортни зони, обособени в спортните клубове. Както и в предишни издания, треньорите ще станат аниматори и ще представят характерното за дисциплината, в която са се специализирали.



„Празникът на плодородието“ има много приятели в България и чужбина.
Това важи и за останалите големи събития в Кюстендил. Всяко от тях има свое лице и чества едно от годишните времена – „Кюстендилска пролет“, „Празник на черешата“, „Кюстендилско лято“. След отмяната или редуцираното провеждане на редица инициативи, предстоящият празник е събрал надеждите на организатори и участници за глътка красота и есенна топлина преди неясното бъдеще и дългата зима.

Снимки: kustendil.com -архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00