Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Piano Extravaganza – музика за ценители

Снимка: piano-extravaganza.com

Фестивалът Piano Extravaganza е едно от най-изисканите музикални събития в столицата. Програмирането на предстоящото десето издание претърпя известни промени, но в настоящата ситуация това е неизбежно. Поради нестабилната обстановка, организаторите са решили да не провеждат традиционния Ден на отворените врати, за да предотвратят струпване на хора.

Концертите са осем, два от тях са камерни. Общото между тях е участието на пианиста Людмил Ангелов, артистичен директор на събитието.

Людмил АнгеловНа 2 октомври, когато е откриването, публиката ще има възможност да чуе вокалния цикъл „Любовта на поета“ от Шуман - едно от знаковите произведения не само в творчеството на композитора, но и за цялата епоха на Романтизма като творческо направление. Вокалната партия ще изпълни тенорът Бюлент Бездюз от Турция – един от тримата чуждестранни участници. Камерен концерт ще има и на 4 октомври, когато известният наш цигулар Минчо Минчев и Людмил Ангелов за пръв път ще свирят заедно. Предвиден е и клавирен рецитал на руския пианист Сергей Редкин (14.10). Една от идеите на фестивала е подкрепата на новото поколение изпълнители. Тази година представител на младите таланти е Мария-Десислава Стойчева (13.11).

Още при създаването на фестивала беше заявена една от основните му задачи – популяризиране на клавирни произведения с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на вече утвърдени имена. Подобен пример е творчеството на проф. Андрей Стоянов (брат на композитора Веселин Стоянов), известен преди всичко със своя огромен принос в клавирната педагогика у нас. Малко известни негови клавирни творби ще изпълни проф. Ростислав Йовчев (10.11).

Антонио ди КристофаноПродължава и програмната линия, наречена „Приемственост“, в която Piano Extravaganza представя учители и ученици, утвърждавайки незаменимата връзка между тях. Предвидени са три концерта – на известната българска педагожка и пианистка Рада Чомакова (6.10), на проф. Антонио ди Кристофано (21.11), който пристига от Италия и на техни ученици (9.10).

Концертите са в Софийската градска галерия, камерна зала „България“ и НМА „Панчо Владигеров“.

Снимки: piano-extravaganza.com, личен архив, Facebook /Антонио ди Кристофано


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15

"Мост между поколенията" с любими бг-хитове в Първо студио на БНР

"Мост между поколенията" ще ни предложи Биг бендът на БНР в едноименния концерт на 22 февруари. Тогава, в Първо студио на Радиото, ще прозвучат родни поп хитове в изпълнение на млади певци. Над 20 любими заглавия като "Бяла тишина", "Хора и..

публикувано на 20.02.24 в 10:15