Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 28 септември - 2 октомври 2020 г.

НАТО: Гърция и Турция с гореща линия за избягване на инциденти

Гърция и Турция създадоха военна гореща линия, за да избегнат случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие, където те са в конфликт заради енергийните ресурси и морските граници, предаде БГНЕС, позовавайки се на съобщение на НАТО. "След поредица технически срещи между военните представители на Гърция и Турция в щаба на НАТО в Брюксел, в четвъртък беше създаден двустранен военен механизъм за избягване на конфликт", се казва в изявлението на Северноатлантическия пакт от четвъртък.

ЕС: Ще има санкции за Турция, ако продължи с провокациите към Гърция и Кипър

При пристигането си на среща на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък, френският президент Еманюел Макрон заяви, че солидарността на европейците спрямо Гърция и Кипър, заради конфликта с Турция заради зоните за проучвания за въглеводороди в Средиземно море, "не подлежи на преговори". "Когато една страна член на съюза е нападана, заплашвана, когато териториалните й води не са зачитани, е дълг на европейците да се покажат солидарни", каза Макрон, цитиран от БТА. По време на срещата председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел е готов във всеки един момент да обяви санкции срещу Анкара, ако тя не спре с едностранните си провокации.

Косово не позволи на сръбски министър да влезе в страната

Косовското външно министерство отхвърли искането на сръбския министър на образованието Младен Шарчевич да влезе в страната, съобщи БГНЕС. Шарчевич е искал да посети образователна институция в Северна Митровица, община в северната част на Косово, обитавана от преобладаващо сръбско население. Според косовското министерство на външните работи  искането е  отхвърлено заради продължаващата кампания на правителството на Сърбия срещу признаването на независимостта на Косово. Това е вторият път когато Косово пречи на Шарчевич да влезе в страната. През юни 2019 г. му беше отказано посещение в държавния университет в Прищина, Северна Митровица.

Скопие обяви четвърти пакет от икономически мерки за 470 млн. евро

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев представи мерките от четвъртия пакет, приет от правителството за преодоляване на последиците от здравната и икономическа криза във връзка с Covid-19. Пакетът е на обща стойност 470 милиона евро. Заедно с предишните три пакета, сумите отпуснати за икономиката и гражданите, се равняват на един милиард евро. Четвъртия пакет е за подпомагане на работодателите при изплащането на заплати и ще подкрепи 250 000 работни места, платежни карти за самотни родители, пенсионери, независими артисти и др., подкрепа за туризма чрез връщане на туристическия данък за 2019 г. в размер на 2 милиона евро и др.

В Черна гора при строги мерки срещу Covid-19 започна учебната година

Новата учебна година в основните и средните училища в Черна гора започна на 1 октомври при нови правила заради коронавируса, съобщи БТА. В основните училища учениците от първи до шести клас ще учат с намалени часове, маски и спазване на дистанция, а от седми нагоре минават изцяло на дистанционно обучение. Министерството на просветата е осигурило за  учениците от основните и средните училища видеоматериали по повечето предмети, които ще се излъчват по държавната телевизия, но ще бъдат публикувани и на специален портал за училищата. Синдикатът на работниците в просветата поиска допълнително заплащане на учителите по време на епидемията от коронавирус заради новите условия на обучение.

Земетресение разлюля Света гора по време на бдение

Земетресение с мощност 5,2 по скалата на Рихтер бе регистрирано в морето между втория и третия ръкав на Халкидики и е било усетено на Света гора по време на нощно бдение на 27 септември, съобщи БГНЕС. Епицентърът е на 22 километра югозападно от Атон. Монаси от Света гора публикуваха в социалните мрежи видеозаписи на земетресението, записани от охранителни камери по време на бдението. „Гипс падна, масла от лампата се разляха по пода, а свещеникът спокойно продължи да се причестява, сякаш нищо не се случва“, написаха монасите.

Съставила: Миглена Иванова
Снимки: ЕПА/БГНЕС и архив

Още от категорията

Мария Габриел

Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет

Мария Габриел оттегля кандидатурата си за поста на премиер-министър от ГЕРБ, за което утре ще подаде заявление в Народното събрание. Това обяви на брифинг самата тя, като заяви, че ГЕРБ няма да участва в преговори за правителство с друг мандат. "Имаше..

публикувано на 24.03.24 в 15:33
ген. Съби Събев

Почина генерал Съби Събев - първият национален представител на България в НАТО

Почина генерал-майорът от резерва Съби Събев. От 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 г. е той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел. "Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за..

публикувано на 24.03.24 в 12:33

Община Бургас предоставя полезна информация и услуги в онлайн среда

Дигиталното портфолио на местната власт в Бургас, известно като "Смарт Бургас“ вече има ново попълнение –  чатботът "Смарти" . Това е полезен дигитален инструмент, който обединява услугите на Общината в популярен и лесен за достъп и интеракция канал...

публикувано на 24.03.24 в 10:45