Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Ситуацията с Covid-19 е изключително динамична и през изминалата седмица редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни:

Гърция удължи до 12 октомври 2020 г., срока на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания за влизане в страната през сухопътните, морските и въздушните граници.

Остава изискването за българските граждани да попълнят форма за локализация на пътниците (PLFForm) и да разполагат с предварително генериран QR код при влизане в страната, както и задължително да представят отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пресичането на държавната граница на Гърция. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с моторни превозни средства, самолет или плавателен съд. Няма необходимост от представяне на PCR тест от шофьорите на товарни камиони. Запазва се ограничението в товарните камиони, преминаващи през ГКПП „Илинден – Ексохи“, да бъде само водачът.

Припомняме ви, че преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през следните гранични контролно-пропускателни пунктове на Гърция: Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.

Белгия отмени препоръчителната карантина за пристигащите от Северозападния район на България, считано от 01 октомври т.г.  Властите преместиха района, включващ градовете Видин, Враца, Лом, Монтана от „оранжева“ в „зелена“ зона. Всички български граждани, пристигащи в Белгия от тази зона  не подлежат на карантина и тест за коронавирус.

Местните власти периодично променят кода на зоните в зависимост от епидемиологичната обстановка, затова МВнР препоръчва на гражданите да потърсят актуална информация непосредствено преди предприемане на пътуване към Белгия.

Припомняме ви, че считано от 1 август 2020 г. всички лица, пътуващи за Белгия, независимо от зонирането по държавите и вида транспорт, следва да попълнят не по-късно от 48 ч. преди пристигането си формуляр Public Health Passenger Locator Form, който следва да бъде изпратен по електронен път през специализирания сайт .

Украйна отмени временната забрана за влизане на територията й  на чужденци и лица без гражданство (в т.ч. и за българските граждани), считано от 28.09.2020 . Условието за влизане е налична застрахователна полица, покриваща разходите, свързани с лечение от Covid-19, медицинско наблюдение и е валидна за целия срок на пребиваване на лицето в Украйна.Тя трябва да е издадена от застрахователна компания, регистрирана в Украйна, или чуждестранна застрахователна компания, която има представителство на територията на Украйна или има договорни отношения със застрахователната компания-партньор на територията на Украйна (асистанс).

Установено е общо изискване относно провеждане на самоизолация за всички категории пътуващи (граждани на Украйна, чужденци и лица без гражданство), които пристигат в Украйна от държавите със значително разпространение на Covid-19, както и за чужденци, които са поданици на такива държави. Списъкът на посочените държави към 25.09.2020 е наличен на уеб страницата на МЗ на Украйна. В него държавите със значително разпространение на коронавирус са обозначение с червен цвят, като България не е сред тях.

Подлежащите на самоизолация при влизане на територията на Украйна, са задължени да инсталират и активират съответно мобилно приложение, в противен случай се осъществява наблюдение.

Пакистан въвежда нови изисквания за пътуващите по въздушен път до страната, считано от 05.10.2020 г. до 31.12.2020 г.

Преди издаване на бордни карти от началната точка на пътуването, пътниците следва да имат инсталирано приложение PASS TRACK на телефоните си с въведени в него свои данни или да представят разпечатка за въвеждането им в специализиран уеб портала.

Въвежда се категоризация на страните според здравната оценка на риска от Covid-19. При пътуване с начална точка от страна с висок eпидемичен риск се изисква предварително направен негативен PCR тест (не по-стар от 96 ч. преди началото на пътуването). По отношение на Република България на настоящия етап такъв не е необходим.

Египет изисква от всички пристигащи в страната, да представят сертификат с негативен резултат от PCR изследване за Covid-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди времето на излитане на директния им полет до Египет. Пътниците, пристигащи от Япония, Китай, Тайланд, Северна и Южна Америка, Канада, както и от лондонското летище „Хийтроу“, летищата в Париж и Франкфурт, могат да представят на властите сертификат с негативен резултат от PCR изследване за Covid-19, направено до 96 часа преди времето на излитане на техния полет до Египет.
Единствено пътниците, които пристигат на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“ и не разполагат със сертификат за PCR изследване за коронавирус, могат да направят медицинското изследване при кацане.

Остават в сила изискванията на египетските власти за попълване на декларация с лични данни и сведения за предишни пътувания, както и потвърждение за сключена здравна застраховка. Деца от всички националности под 6-годишна възраст са освободени от задължението за представяне на отрицателен PCR тест.

Китай  допуска влизането на територията на страната без необходимост от кандидатстване за нови визи за гражданите на трети страни, считано от 28 септември 2020 г. За целта лицата трябва да са притежатели на следните три категории разрешения за пребиваване в Китай, които не са с изтекъл срок на валидност: разрешение за работа, разрешение за пребиваване поради лични причини, разрешение за пребиваване с цел събиране на семейства.

Пътуващите за Китай следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен най-много до 3 дни преди полета, както и попълнена и одобрена от китайските дипломатически и консулски представителства в чужбина здравна декларация. Независимо от PCR резултата се прилага задължителна 14-дневна карантина в определени от властите места за сметка на пътуващите, като в началото и в края на карантината отново се прави PCR тест.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, освен по гореизброените причини.

В САР Хонконг, в САР Макао и в Тайван има забрана за влизане на чуждестранни граждани до второ нареждане, като транзитът и изключенията за определени категории пътници се определят от властите в съответния административен район.

Република Южна Африка отвори границите си за международни пътувания, считано от 1 октомври 2020 г.Влизането в страната ще е позволено на 18 от 53-те сухопътни гранични пунктове, а за международните полети - на три от международните южноафрикански летища – О.Р.Тамбо-Йоханесбург, Кейптаун и Дърбан.

От всички пристигащи ще се изисква да представят отрицателен PСR тест, направен не повече от 72 часа преди часа на пристигане в РЮА. При пристигане, лицето подлежи на задължителен скрининг за симптоми на Covid-19и при проява на такива – на тест, а в случай на позитивен резултат – на задължителна 10-дневна карантина за негова сметка в определено за целта заведение. Всички пристигащи на летищата в РЮА трябва да притежават медицинска застраховка, покриваща риска от тест за Covid-19 и разходи за карантина.

Възстановява се дейността на морските пристанища с оглед улесняването на транспортирането на карго товари, стоки и лекарства, като се позволява смяна на членове на екипажи, за които също се прилагат процедурите по скрининг. Остава забраната за туристически круизни кораби.

Считано от  4 октомври 2020 г. чужди граждани и лица без гражданство ще се допускат на борда на самолет, пътуващ до Киргизката република, само след представяне на резултат от PCR тест, показващ липсата на коронавирусна инфекция, направен до 72 часа.

От 26 септември 2020 г. чуждестранните граждани и лицата без гражданство, преминаващи границата на Киргизката република през сухоземни пунктове, трябва също да представят на служителите на санитарните и карантинните служби резултатите от отрицателния PCR тест, направен до 120 часа (5 дни).

Израел удължи въведените в края на месец септември ограничителни мерки във връзка с COVID-19 до 14.10.2020 г.
Пътуващите български граждани за Израел следва да имат предвид, че поради наложените ограничения, не се допуска влизане в страната от чужденци. Туризъм в Израел към момента няма. На летище „Бен Гурион“ се допускат само пристигащи пътници, които имат право да влизат в Израел. Желаещите да напуснат страната могат да направят това само ако самолетните билети са закупени преди въвеждане на ограничителните мерки на 25.09.2020 г. Изключение се прави само за лицата, които имат разрешено пребиваване (карта за пребиваване и/или виза), работници, студенти, близки роднини на установени в страната граждани, хуманитарни случаи (нужда от лечение) и др.

При всички случаи, при които български гражданин желае да пътува до Израел, следва да се потърси предварителното съдействие на израелското посолство в София. Информация за кого е разрешено да пътува и каква е процедурата за това можете да намерите на следния адрес.
До 14.10.2020 г. на територията на Израел се прилагат строги ограничителни мерки. Спрени са повечето обществени услуги на държавните организации, наложени са редица ограничения за придвижване и пътуване – до 1000 метра от жилището; частният сектор работи на 50 % от капацитета си, отворени са хранителните магазини и аптеките; общественият транспорт е ограничен.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00