Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад учен от Йейл получи наградата „Джон Атанасов“ за 2020

| обновено на 05.10.20 в 17:26
Снимка: БГНЕС

Д-р Златко Минев е новият носител на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от президента Румен Радев. Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия цифров компютър с регенеративна памет и се връчва на млади български учени в областта на компютърните науки за постижения в световен мащаб.

Като аспирант в Йейл Минев е предложил и осъществил експеримент, с който решава 100-годишен спор между Нилс Бор, Ервин Шрьодингер и Алберт Айнщайн. Благодарение на пробива бъдещите квантови компютри ще решават задачи, които класическите компютри не могат, дори и да им се дадат милиони години, се казва в мотивите за наградата.

За трета поредна година президентът Румен Радев връчва отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Те се присъждат на млади български учени, в пет категории – персонални и екипни награди и грамоти за постигнати високи резултати и значим принос в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии и др.

Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 година

Отличието „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на български граждани, на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50
Силсила Махбуб

Отношението към бежанците от Близкия изток се нуждае от промяна

Животът на милиони хора по света, които живеят в низ от житейски предизвикателства – война, глад, бедност, изглежда неразбираем за Западния свят, част от който е Европа и България. Затова и приемаме разказите за подобни човешки съдби по-скоро като..

публикувано на 06.02.24 в 11:25
Джулия Тони Стоянова

Как Джулия от Варна стана най-добрият комедиен продуцент в Чикаго

В началото на януари тази година една българка беше "коронясана" за "Най-добър комедиен продуцент в Чикаго за 2023" по време на Годишните награди за стендъп комици на чикагското списание "The Comedy Gazelle". "Благодаря на Чикаго, че гласува за мен...

публикувано на 02.02.24 в 11:05