Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанотехнологиите - лекарство и опазване на природата

Използването на наночастици в медицината е сравнително нова практика. Не е далеч и денят, когато на пазара ще се появи така търсеното лекарство, което прецизно ще унищожава раковите клетки, без да уврежда здравата тъкан. Навлизат в приложение и нанотехнологии, които пречистват от замърсители, като антибиотиците, хормоните и пестицидите.

В тази област са насочени и разработките на младия химик д-р Ивалина Трендафилова*, които намират приложение в диагностиката и лечението на различни заболявания. Така например, освен че могат да открият новоформирани ракови клетки, наночастиците могат да бъдат проектирани да свързват химиотерапевтиците директно с тях.

"Знаем, че при химиотерапията се увреждат не само туморните, но и здравите клетки - отбелязва Ивалина. - С вграждането на лекарствата в тези носители, които синтезирам, успяваме да стигнем до тумора или заразената тъкан и там да се освободи лекарственото вещество, без да тровим целия организъм, което е изключително голямо предимство."


Нанотехнологиите могат, също така, и да подобрят разтворимостта на биологично-активни вещества с природен произход и по същия начин да позволяват доставяне на активното вещество до желания орган или тъкан.

Използвани като катализатори в реакции за разпадане на замърсители, наночастиците могат да бъдат използвани и като средство за пречистване:

"Обикновено това са окислителни реакции, които пречистват отпадните води от различни производства. Вредните веществата в тях са в много малки концентрации, които се смятат за допустими. Това води до обратното им освобождаване в природата. През последните години обаче изследванията показват, че натрупването им в почвите и водните басейни поражда сериозни проблеми. Тези органични замърсители влияят върху размножаването и популациите на видовете. Системите, които разработвам, са именно в тази насока - пречистване от микрозамърсители. Целта е пълното им разграждане до вода и въглероден диоксид или поне до вещества, които не биха могли да вредят както изходните."

Заради усърдието и отдадеността си на науката, Ивалина Трендафилова печели най-престижната стипендия в сферата на науката, по програмата „Мария Склодовска – Кюри“ (MSCA). Програмата е в университета в Намюр, Белгия, където тя ще продължи изследванията си. Плановете ѝ са след като събере опит и знания да се върне в България и да ги предаде на колегите си. Мечтата ѝ е с това да допринесе за развитието на науката в България на световно ниво:

„Когато нещо ти е на сърце и знаеш, че това е твоето призвание и страст - даваш всичко от себе си и продължаваш. Все още продължавам да твърдя, че желая да се развивам в науката. Тя ме вълнува, кара ме да се сблъсквам всеки ден с нови предизвикателства, да мисля, да чета, за да разреша даден проблем. Искам да остана в науката. Това да се събуждаш с желание за работа е предимство, което малко хора имат.



* Ивалина Трендафилова е главен асистент и доктор в Института по органична химия с център по фитохимия към БАН, София

Автор е на десетки научни публикации в сферата на нанонауките и нанотехнологиите

Ръководител на проекти за разработване на нови нанокомпозитни системи и нови доставящи системи за биофлавоноиди.

Носител на награди и отличия, сред които и Наградата на млад учен „Проф. Марин Дринов“, научно направление „Нанонауки, нови материали и технологии“, София, България, 2019.

През 2020 г. е сред от шестимата номинирани за Националната награда за млад талант в изкуството и науката на Националния дарителски фонд „13 века България“.


Снимки: fund13veka.bg и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05