Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нощ на литературата“ гони вечерната умора от София и от страната

Снимка: Facebook /Нощ на литературата

„Нощ на литературата“ е събитието, което обещава отново срещи с интересни автори, преводачи и актьори, които ще представят висок клас четиво пред жадната за книги аудитория. Това е девето по ред издание на инициативата. Началото се поставя в 18:00 на 7 октомври, когато по едно и също време (до 21:00 часа) на различни места в столицата и в още 13 български града ще се четат произведения на съвременни европейски автори.

Основен организатор e Чешкият институт в София в партньорство с посолствата и другите културни институти на европейските страни, представителството на ЕК в България, Фондация „Детски книги”, а БНР е медиен партньор на мащабната проява. 

Нощта на литературата дава уникална възможност на публиката да попадне на необичайни за книгата места и да се запознае с творчеството и идеите на неизвестни до момента автори. И тази година акцентът е върху многообразието от езици и произведения. Докато обикалят из т.нар. читателски гнезда, посетителите ще могат да чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски и френски. Нощта на литературата показва и колко голяма е ролята на преводачите от различни езиции на издателите на съвременна литература.



За втора година Нощта на литературата търси контакт с по-младата аудитория. Читатели над 13 години също са поканени в литературните маршрути – те могат да посетят читателските гнезда в София, специално обозначени на картата на събитието или да се запознаят с подходящите за тях книги чрез #Хаштаг тийн маршрут на страницата www.noshtnaliteraturata.com.

Редактор: Гергана Манчева

Снимки: Facebook /Нощ на литературата, Христо Георгиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30