Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нощ на литературата“ гони вечерната умора от София и от страната

Снимка: Facebook /Нощ на литературата

„Нощ на литературата“ е събитието, което обещава отново срещи с интересни автори, преводачи и актьори, които ще представят висок клас четиво пред жадната за книги аудитория. Това е девето по ред издание на инициативата. Началото се поставя в 18:00 на 7 октомври, когато по едно и също време (до 21:00 часа) на различни места в столицата и в още 13 български града ще се четат произведения на съвременни европейски автори.

Основен организатор e Чешкият институт в София в партньорство с посолствата и другите културни институти на европейските страни, представителството на ЕК в България, Фондация „Детски книги”, а БНР е медиен партньор на мащабната проява. 

Нощта на литературата дава уникална възможност на публиката да попадне на необичайни за книгата места и да се запознае с творчеството и идеите на неизвестни до момента автори. И тази година акцентът е върху многообразието от езици и произведения. Докато обикалят из т.нар. читателски гнезда, посетителите ще могат да чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски и френски. Нощта на литературата показва и колко голяма е ролята на преводачите от различни езиции на издателите на съвременна литература.



За втора година Нощта на литературата търси контакт с по-младата аудитория. Читатели над 13 години също са поканени в литературните маршрути – те могат да посетят читателските гнезда в София, специално обозначени на картата на събитието или да се запознаят с подходящите за тях книги чрез #Хаштаг тийн маршрут на страницата www.noshtnaliteraturata.com.

Редактор: Гергана Манчева

Снимки: Facebook /Нощ на литературата, Христо Георгиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17