Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Човече, къде си?“ – истината като път към щастието

7
Снимка: личен архив

Открита наскоро, постоянната изложба от керамични произведения на Иван Кънчев носи заглавието „Човече, къде си? (Нощни видения)“. За своите творби художникът е избрал малко необичайно, но сравнително комуникативно място – пространство във фабрика за мебели в София. „В извънредната ситуация, в която живеем, все повече възможности за изява биват отменени. Със собственика на фабриката решихме, че моите керамични произведения ще намерят своята публика сред хората, които посещават офиса му“ – така авторът мотивира избора на пространство за работите си.

Иван Кънчев е известен творец в областта на художествената керамика, с десетки участия в самостоятелни и общи изложби. В края на миналата година той представи и книгата „Творците говорят“, посветена на българската скулптура във всичките ѝ проявления. Колкото до проекта „Човече, къде си?”, художникът споделя:

„Той засяга актуални проблеми на настоящето битие. Всичко е фрагментирано в екологичен, социален и политически план. Земята е „нащърбена”. Човекът е малък и гол, объркан и беззащитен, представен с разперени ръце и разкрачени нозе – в поетично-художествено разпятие. Той е обект-субект, център и периферия, смисъл и път.


Човекът бяга, търси да открие своите устои. Човешката му същност е разклатена. Въвлечен е в мозайката на нестихващите проблеми, неистово се стреми към щастие в лабиринта на живота. Но дали той е в състояние да се опомни и да намери себе си? Дали ще открие щастието в тази посока на търсене?”

Изложбата е представена в края на септември в едно от най-престижните европейски специализирани списания за керамика Ceramics Now Magazine от Васи Хирдо, основател и главен редактор на изданието, базирано в Румъния.  Според текста на публикацията този проект е своеобразен зов за завръщане към естествения живот, за търсене и устояване на същностното в изкуството, зов за излизане от душевната смърт и зов за себе-осъществяване чрез себе-изразяване.

Проектът „Човече, къде си?” сродява скулптурата с функционалния съд, чрез мозаечна техника. Така търси универсалност, като същевременно запазва националните традиции, пише още изданието.

Съставил: Албена Безовска

Снимки: Личен архив на Иван Кънчев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30