Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 5 - 9 октомври 2020 г.

Ана Бърнабич е новият стар премиер на Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич връчи на досегашния премиер Ана Бърнабич нов мандат за съставяне на правителство. Бърнабич е премиер на Сърбия от 29 юни 2017 г. Тя е първата жена премиер на страната. Кабинетът ще има две нови министерства и почти на 50% ще бъде съставен от жени, заяви Вучич. „Бърнабич се бореше жестоко за своята страна в предишния мандат, не се подмазваше нито на чуждестранните центрове на сила, нито на вътрешните“, каза президентът. Нов министерски ресор ще има за човешките права, равноправието на половете и диалог с обществото. За първи път ще има и отделно министерство за семейството, децата и демографията. След консултации с коалиционните партньори от Социалистическата партия, Бърнабич ще трябва да обяви конкретните министерски имена.


Гръцкият съд обяви неофашистката партия „Златна зора” за престъпна организация

Крайнодясната партия "Златна  зора" е организирана престъпна организация, постанови Апелативният съд в Атина. 7 бивши депутати от партията са с обвинение за създаване или участие в престъпна организация. 15 активисти на партията са признати за виновни за убийството на рапъра Павлос Фисас и за още две престъпления свързани с нападения срещу чужденец и срещу синдикати. Общо подсъдимите са 68, а процесът срещу тях се точи от 2015 г. "Златна зора" отрича всякаква пряка връзка с атаките и описва процеса и обвиненията като "безпрецедентен заговор" за ограничаване на растящата им популярност. REUTERS припомня, че по време на дълговата криза през 2012 г. от маргинална политическа формация с ксенофобската си реторика, тя се е превърнала в парламентарно представена сила.


Турският президент Реджеп Ердоган провокира нова криза в Кипър

Плажът край призрачния курорт Вароша в контролираната след 1974 г. от турците северна част на Кипър е най-новият фронт в битката за разделения остров. По решение на турския президент Реджеп Ердоган самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република отвори в четвъртък за посещения плажа, пренебрегвайки предупрежденията, че това може да застраши опитите за обединение на острова, пише Bloomberg. Акцията доведе до разпад на коалиционното правителство на турците киприоти. Тя бе осъдена от Никозия, ЕС и Русия, които я обявиха за незаконна и противоречаща на специалната резолюция на ООН за окупирания изоставен град Фамагуста. В неделя /11.10/ в непризнатата парадържава ще се проведат президентски избори, които се надява да спечели подкрепеният от Анкара премиер Ерсин Татар.


Еврокомисията критикува демокрацията в Турция

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са замразени. Демокрацията в страната ерозира, а независимостта на съдилищата се руши, констатира Европейската комисия в годишния си доклад за страната, предаде REUTERS. Брюксел критикува прекомерното съсредоточаване на властта в ръцете на турския президент, което е допринесло за влошаване не само на условията за свободата на словото, но и за работата на централната банка, и е направило турската икономика по-уязвима, а това отдалечава Турция от членство в ЕС. Анкара определи доклада като пристрастен и неконструктивен, а критиките за неоснователни. Турското външно министерство подчерта, че въпреки това страната остава ангажирана с желанието за еврочленство.


Румъния инвестира в магистрала и скоростна железница

Румъния, страната в ЕС с най-лоша инфраструктура, строи влакови линии и пътища с бързи темпове, за да противодейства на икономическия хаос, причинен от Covid-19, пише Bloomberg. Държавата с население от 20 милиона души през 2019 г. е добавила едва 42 км магистрали. Освен скоростна железница от Букурещ до столичното летище Отопени, правителството одобри довършваването на транскарпатската магистрала към Унгария на стойност 900 млн. евро. Надеждата е пътят да бъде готов до 6 години.


Сърбия и Косово може да останат независими непознати

Ако Косово и Сърбия не постигнат договор за решаване на взаимните спорове, ще продължат да функционират като две съседни държави, които взаимно не се познават, заяви премиерът Авдулах Хоти. Изказването бе направено по време на съвместната пресконференция с еврокомисаря за разширяване на ЕС и добросъседство Оливер Вархели, съобщи БТА. Хоти заяви, че има напредък в диалога и трябва да се намерят начини за преодоляване на трудните теми, за да се постигане окончателно споразумение. Той подчерта, че в Косово съществува обществен консенсус за процеса на диалог, което беше потвърдено и от Вархели. Според еврокомисаря преговорите не са лесни, но трябва да се развие „инерцията, която е създадена“.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00