Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден на донорството и трансплантацията

Снимка: БЧК

В Европейския ден на донорството и трансплантацията 7 града ще осветят свои емблематични места. След 19.00 ч., в зелено - цветът на донорствот ще са Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас, съобщи здравното министерство.

Така се насърчава обществения дебат и осведоменост за донорството на органи и тъкани спасяващи човешки живот. България е сред страните в ЕС с ниско донорство. През 2019 г. са дарени органи от 19 починали, а през 2020 г. от близките на 4 починали, сочат данните на агенция „Медицински надзор“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30