Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден на донорството и трансплантацията

Снимка: БЧК

В Европейския ден на донорството и трансплантацията 7 града ще осветят свои емблематични места. След 19.00 ч., в зелено - цветът на донорствот ще са Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас, съобщи здравното министерство.

Така се насърчава обществения дебат и осведоменост за донорството на органи и тъкани спасяващи човешки живот. България е сред страните в ЕС с ниско донорство. През 2019 г. са дарени органи от 19 починали, а през 2020 г. от близките на 4 починали, сочат данните на агенция „Медицински надзор“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30