Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден на донорството и трансплантацията

Снимка: БЧК

В Европейския ден на донорството и трансплантацията 7 града ще осветят свои емблематични места. След 19.00 ч., в зелено - цветът на донорствот ще са Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас, съобщи здравното министерство.

Така се насърчава обществения дебат и осведоменост за донорството на органи и тъкани спасяващи човешки живот. България е сред страните в ЕС с ниско донорство. През 2019 г. са дарени органи от 19 починали, а през 2020 г. от близките на 4 починали, сочат данните на агенция „Медицински надзор“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Бургас предоставя полезна информация и услуги в онлайн среда

Дигиталното портфолио на местната власт в Бургас, известно като "Смарт Бургас“ вече има ново попълнение –  чатботът "Смарти" . Това е полезен дигитален инструмент, който обединява услугите на Общината в популярен и лесен за достъп и интеракция канал...

публикувано на 24.03.24 в 10:45

С мотошествие Фондация „Искам бебе“ отбелязва 17-ия си рожден ден

Фондация „Искам бебе“ отбелязва днес 17-ия си рожден ден с мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки. То ще потегли в 11:30 часа от "Княз Александър І" към Университета за национално и световно стопанство, където обществеността ще бъде..

публикувано на 24.03.24 в 10:18

Посолството на Русия откри е-Книга за съболезнования за загиналите в Крокус Сити Хол

В Русия днес е обявен Ден на национален траур за жертвите на терористичната атака от 22 март в концертната зала в комплекса "Крокус сити" в Подмосковието. Към този момент над 130 души загубиха живота си, а ранените са над 150.  Във връзка с обявения..

публикувано на 24.03.24 в 09:21