Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-авторитетната научна институция чества 151 години от създаването си

Снимка: архив

Българската академия на науките отбелязва 151 години от създаването си с тържествено събрание. Академичното слово на тема “150 години Българска екзархия и връзката й с Българското книжовно дружество” ще бъде произнесено от проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН.

В централното фоайе на академията ще бъде подредена и изложба, посветена на 150-ата годишнина от първото българско научно списание.

Най-старата и авторитетна нучна институция у нас възниква през 1869 г. в румънския град Браила като правоприемник на Българското книжовно дружество. Девет години преди Освобождението ни тя си поставя за цел да се превърне в научен център, разпространяващ просвещението сред българите.

Днес в академията се извършват научни изследвания в девет направления от всички области на човешкото познание. 

БАН разполага с 42 научни института и осем лаборатории с близо 3000 учени, с издателство, библиотека, научен архив.

Честването на годишнината, която ще се състои в зала “Марин Дринов” на академията, ще може да се проследи онлайн от 11:00 часа на уеб страницата на БАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00