Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече три години българите са официално малцинство в Албания

Снимка: Красимир Мартинов

На 13 октомври 2017 г. албанският парламент приема Закон за защита на националните малцинства, с който за първи път в над стогодишната история на съвременна Албания българската етническа общност бива удостоена със статут на национално малцинство. Със същия документ са признати още гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското малцинство. 

С установяването на демократичната власт в Албания започват процесите на българско самоосъзнаване, припомня доц. Спас Ташев. В интервю за Радио България изследователят на българските общности в Западните Балкани уточнява, че българите в Албания никога не са били дискриминирани. През 1991 г. там са регистрирани първите български организации, а две години по-късно у нас пристигат първите младежи с българско самосъзнание, за да следват в университетите. Тогава започва и целенасочената дейност за официалното признаване на българското национално малцинство в Албания, която се увенчава с успех през 2017 г. 

Днес изучаването на книжовен български език е приоритет за сънародниците ни в Албания, които наброяват близо 50 хиляди души - има три български неделни училища, а вече близо 700 младежи са завършили висшето си образование у нас. 

Между България и Албания винаги е съществувал договор и програма за развитие на сътрудничеството в образованието и науката – изтъква посланикът на Албания у нас Доника Ходжа. В интервю за Радио България тя уточнява: „В момента Програмата за периода 2020-2022 е във фаза на одобрение в двете страни и в най-скоро време ще бъде подписана. Двустранното ни сътрудничество е много добро, особено в областта на образованието. Над 300 албански студенти се обучават във висши учебни заведения в България, като само в Благоевградския университет са около 100 души. В рамките на обмена, студенти и докторанти от специалността "Балканистика" на Софийския и на Великотърновския университет правят специализации в различни университети в Албания. Нашите две страни са в един регион и са много сходни. Ще бъде добре, ако младежкият обмен се увеличи - това е предпоставка да се опознаем по-добре и ще повиши качеството на отношенията между страните ни.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42