Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три националности с обща изложба за жените – героини

Чешкият център в София представя три проекта – от Чехия, Словакия и България, свързани женските персонажи – обичани и противоречиви, почитани и мразени, но оставили своя следа в историята и дали възможност на нежната половина от човечеството да бъдат господари на съдбата си. Селекцията от картини е озаглавена „Чешките героини / Първите жени / Аз съм българка“.

Чешките героини са личности от историята и съвремието - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, изобразени чрез техниката на илюстрирана мозайка.

Частта „Първите жени“ е подготвена от Посолството на Словашката република в София. Чрез съдбите на известни дами, реализирали се в различни области, тя поставя въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената  в историята. „Аз съм българка“ пък представя 15 произведения, голяма част от които създадени като част от едноименната книга на Петя Александрова. Портретите им сякаш се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази.

Експозицията може да бъде разгледана до 3 ноември.


Редактор: Йоан Колев 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55