Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 221

Снимка: БГНЕС

Няма да се затягат мерките срещу Covid-19
Не възнамеряваме да затягаме мерките срещу разпространението на коронавируса, заяви здравният министър Костадин Ангелов. Той уточни, че няма да се прилагат ограничителни мерки, например да се затварят градове с поставянето на КПП-та. „Трябва да свикваме да живеем с вируса и да спазваме мерките такива, каквито са разписани, защото те дават най-голяма ефективност“, каза още министърът. Засега не се планира и преминаването към дистанционно обучение в училищата.

Отпада PCR тестът след карантина
Изолацията в домашни условия заради коронавирус ще бъде прекратявана след изтичането на 14-ия ден и без да се изисква отрицателен PCR тест. Това разпорежда в заповед здравният министър Костадин Ангелов. Пациентите с Covid-19ще бъдат изписвани от болницата по преценка на лекуващия лекар според резултатите от направените образни изследвания. В този случай също отпада изискването за отрицателен PCR тест.

Правителството отпуска над 1 млн. евро за ремдесивир
2500 флакона на лекарството ремдесивир – основно за лечението на коронавирус, ще бъдат закупени, реши на заседанието си Министерският съвет. За целта ще бъдат отпуснати 2,1 млн. лв. Стойността на един флакон ремдесивир е 345 евро без ДДС, уточни здравният министър Костадин Ангелов. До момента у нас са дарени 2837 флакона и те са разпределени в цялата страна. Неизползваните са 1779.

13,5% положителни тестове за коронавирус
785 положителни проби за Covid-19са установени през последното денонощие при направени 5819 PCR тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че заразените хора са 13,5% от всички изследвани. Най-много положителни резултати има в София – 259, в Пловдив - 87 и в Благоевград – 82. Осем души са починали, 164 са оздравели, а 1307 пациенти се намират в болница – от тях 64 в интензивни отделения. 8712 са активните случаи. От началото на епидемията 25 774 души са се заразили с коронавирус, а 16 139 са преодолели инфекцията.

Въвеждат ограничителни мерки в Търговище
„Ще предприемем непопулярни мерки, но животът на хората е по-важен“, заяви кметът на Търговище Дарин Димитров. Предстои той да изададе заповеди за затварянето на училища и преминаването към дистанционно обучение. Ще бъдат затворени също пенсионерските клубове и ще се следи за стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Кметът призовава хората да ограничат движението поне за 10 дни и да се спрат посещенията на  увеселителни заведения и мероприятия. В същото време здравната система в областта е претоварена, липсва медицински персонал, лекуващите лекари и медицински сестри са преуморени, не достигат и средства за купуването на предпазни облекла и консумативи, съобщи БТА.

52 лица от Тервел са под карантина, масирани проверки в Благоевградско
От днес пред двете аптеки в Тервел за спазване на мерките ще следи по един общински служител, съобщава кореспондентът на БНР в града.Масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки започват от утре в Благоевградска област. В случай, че броят на новозаразените с коронавирус продължава да расте в следващите дни, ще бъдат налагани локални ограничения, както и затваряне на учебни заведения, места за хранене и нощните клубове. В областта за последното денонощие са регистрирани 82 нови случая на Covid-19, информира кореспондентът на БНР там.

Синдромите на коронавирус остават и след болестта
„Леките случаи на коронавирус и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма“, каза за бТВ проф. Коста Костов, председател на експертния съвет за борба с Covid-19. Той поясни, че познатият като постковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове. При постковид синдрома болният продължава да има симптоми и след болестта и най-често това са задух, умора и физическо безпокойство, каза още пулмологът. „Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни“, добави той.

Училищата ще получат 16 хил. лаптопи
Правителството отпусна 14 млн. лв. за преносими компютри за нуждите на училищата във времето на епидемията, с които да се подсигури учебният процес във всичките му форми. Със сумата ще бъдат купени 12 хил. устройства за учениците и 4000 за учителите, а по европейски програми ще бъдат осигурени още 80 хил. компютри.

Бойко Борисов призова гражданите да останат отговорни
„Всички като един трябва да спазваме наложените мерки“, написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов, изтъквайки че дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим от коронавируса. „Динамичната среда, в която броят на заразените с Covid-19 се увеличава, изисква също институциите да продължат да бъдат максимално концентрирани, а контролът да е изключително силен – особено сега, когато предстои и сезонът на грипната епидемия“, пише още министър-председателят. Той също заявява, че не се налагат КПП или допълнителни ограничения.

IT секторът и аутсорсингът не са пострадали от Ковид кризата
„В IT сектора и аутсорсинга нямаше загуба на работни места по време на кризата с Ковид-19“, съобщи Светлозар Петров, управител на платформа за подбор на персонал. По думите му, основните загуби са били в услугите и в туризма. Той каза още, че компаниите, при които е възможна дистанционната дейност, в момента търсят служители за работа от вкъщи. Имало е търсене на работа и от българи в чужбина, но това са били по-скоро изолирани случаи, обясни специалистът, цитиран от БТА.

Необходими са и други тестове за установяването на Covid-19
„PCR тестът дава около 30% фалшиви положителни резултати и е недопустимо да карантинираме хора заради тях“, заяви за БНР д-р Георги Тодоров от Българския лекарски съюз. Той подчерта, че е необходимо да се реши включването и на други тестове, както и да се разработят лабораторни и симптоматични критерии, по които да се назначават тестове на пациентите. Според него с премахването на PCR теста след карантината от здравното министерство са признали, че той не им върши работа.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 30 градуса

В неделя ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските и източните райони временно облачността ще се увеличи. Ще духа слаб западен вятър, който вечерта ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в..

публикувано на 13.04.24 в 18:30
Министерски съвет

Служебният кабинет е готов да защити българите при ескалация в Близкия Изток

Правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия Изток и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани в района, съобщиха от външното ни министерство. Оттам допълват, че служебният..

публикувано на 13.04.24 в 17:16

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30