Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на Албания и България - на среща в София

За българите в Албания е важно да изучават майчин език

| обновено на 15.10.20 в 16:33
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и албанският й колега Гент Цакай обсъдиха в София европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма, съобщи МВнР.  

Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания. „На този етап продължаваме да смятаме, че ще бъде грешка, ако Албания и Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговорите. Албания направи сериозни стъпки в хода на реформите“, посочи българският вицепремиер. 

Захариева оцени като една от важните стъпки към ЕС признаването на българското малцинство в Албания със Закона за защита на националните малцинства от 2017 г. Тя изрази надежда, че албанското правителство ще приеме  вторичното законодателство по отношение на националните малцинства. „Това, което е много важно за България, е правото на достъп до изучаване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този процес и с материали, и с учители“, каза външният ни министър.

България оказва подкрепа, видима за гражданите и институциите в Албания, и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В район на страната, населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по тази програма – изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв., съобщи МВнР.

Гент Цакай от своя страна благодари за постоянната подкрепа на България по пътя към членство в ЕС и за ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02