Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тромбонистът Вили Стоянов възражда музиката от 60-те

Снимка: БГНЕС

Велислав Стоянов е един от най-изявените джаз тромбонисти в България през последните години. Създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската музика.

Най-новият му проект се казва
„Среща с деди Йожи”. В него той дава нов прочит на музикалната епоха у нас от 60-те години на миналия век. Причината за това предизвикателство е творчеството на неговия дядо, Йосиф Цанков, живял и творил в онези времена, създал повече от 500 музикални произведения. Автор е на оперетна, инструментална, танцова, филмова и театрална музика, шлагери, както и на поп песни. Йосиф Цанков е и сред основателите на Националното радио, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Поколенията го помнят с песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, „Повей ветре“, „Вместо сбогом“, „Твоята китара“, „Керванът“  и много други.

Повече за този проект, разказва Вили Стоянов:


„Всички, които се събрахме край идеята да свирим музика, написана от моя дядо, се оказахме силно мотивирани. Аз съм изключително щастлив, че работя конкретно с тези музиканти, които са и мои приятели. Проектът вече има две форми. Едната е свързана със секстета, чиято програма разработи Михаил Йосифов - тромпетист и музикален директор на цялата продукция, автор на всички аранжименти. В секстета свирим двамата с Мишо, както и Димитър Льолев (саксофон), Милен Кукошаров (пиано), Даниеле Феббо (бас) и Борислав Петров (ударни). На 15 октомври ще представим освен този секстет и албума „Онзи вятър от първата среща“ с избрани от нас десет пиеси, които са по музика на дядо ми. В албума вече свири биг бенд със соло тромбон и тромпет, изпълнени отново от Михаил Йосифов и мен. Заради ситуацията в момента, партиите на бенда не се изпълняват на „живо“, а са записани от някои от нас. Александър Логозаров (китара) и Атанас Попов (перкусии) също взимат активно участие в процеса. Целият проект „Среща с деди Йожи предстои да се развива. По този начин, чрез музиката на Йосиф Цанков, аз правя моята „среща“ с него, тъй като той е починал преди да се родя и не го познавам лично. Мисля, че музиката му показва красотата и очарованието на България в онзи период от време.

Програмата в „Среща с деди Йожи е изцяло инструментална. Независимо че става дума за песни от творчеството на Йосиф Цанков, неговият внук е преценил, че в този формат не се губи по никакъв начин очарованието на музиката, тъй като самата тя говори достатъчно.

Проектът няма да остане само в този формат, а към него ще има още бъдещи идеи. Вили Стоянов иска да обърне внимание и към други негови произведения, които умело да претвори за различни състави по един нов, съвременен прочит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35