Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

108 години от първия боен полет в Европа

Българските ВВС посрещат своя празник с увереност за бъдещето

Снимка: lostbulgaria.com

Първият боен полет в Европа е дело на българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев.Той е разузнавателен, с германски самолет „Албатрос“ над обсадената Одринска крепост. Провежда се на 16 октомври 1912 г., само няколко дни след избухването на Балканската война. Продължава 50 минути и стъписва османската армия. Подвигът на двамата родни летци, обучени в Германия, Франция и Русия, е записан със златни букви в историята на българските Военновъздушни сили. Именно това е причината с постановление на Министерския съвет от 1963 година, 16 октомври да бъде обявен за Ден на Българските ВВС.

Празникът като всеки друг, е повод за равносметка на всичко постигнато дотук в името на страната, нейната цялост и суверенитет. А бъдещето на българската военна авиация е гарантирано, тъй като модернизацията ѝ вече е в ход. Чрез сделка с американската самолетостроителна компания „Lockheed Martin“ България закупи 8 изтребителя F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева.

Първите шест машини ще бъдат доставени у нас през 2023 г. Останалите два самолета ще се използват в САЩ за обучение на пилоти и наземен технически състав до 2024 година, след което ще се присъединят към военновъздушната авиация у нас.

В края на септември правителството оповести, че планира да закупи още 8 броя от самолетите, за да модернизира напълно военната авиация.

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“, изтъкна премиерът Боко Борисов на среща с представители на компанията-производител на самолетите.

ВВС са основен вид въоръжени сили, предназначени за участие в съвместни и самостоятелни операции, както в национален, така и в многонационален формат. Призвани са да гарантират въздушния суверенитет на България, охраната и отбраната на нейното въздушно пространство, охраната на стратегически обекти на наша територия, както и да участват в различни самостоятелни или съвместни операции. Командният състав и пилотите на военната ни авиация се намират в постоянна готовност за реакция във всяка извънредна ситуация от невоенен характер, като пожар, необходимост от спешен транспорт на пострадали или тежко болни граждани и други. Именно затова тяхната модернизация е от ключово значение за страната ни. 

Снимки: Lost Bulgaria, Lockheed Martin



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45