Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски...

Събития с балкански адрес, 12 - 16 октомври 2020 г.

Заев: Искам първото ми официално посещение в съседна държава да е в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС„По проблема с България се работи и скоро очаквам да посетя София – преди Берлинския процес“. Това е заявил премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. „Искам да посетя България и не крия желанието си първото ми официално посещение в съседна държава да бъде в България заради приятелството, защото започнах така първия си мандат и вярвам, че през този период държавата постигна големи успехи”, подчерта Заев.

В началото на ноември в София ще се състои среща на върха на държавите от Берлинския процес, който тази година се съпредседателства от България и Северна Македония.

Вучич и Лайчак: Всичко, което е договорено, трябва да бъде изпълнено

Снимка: БГНЕСДиалогът между Сърбия и Косово трябва да продължи, а Сърбия е решена да постигне компромис. Всичко, което е договорено, трябва да бъде изпълнено. Такава е общата позиция на сръбския президент Александър Вучич и специалния представител на ЕС за диалог между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак след срещата им на 15 октомври, предаде БГНЕС.

Сръбският президент определи преговорите като конструктивни. "Ние сме готови за диалог и ще отидем в Брюксел за преговори, за да постигнем компромисно решение и да нормализираме отношенията”, заяви Вучич. Лайчак изтъкна, че е против поставянето на срокове за решаване на косовския въпрос и срещу това, процесът да бъде изкуствено ускоряван. Той подчерта, че този процес е обвързан с европейското бъдеще и на двете страни.

В Кипър скандал прекрати програмата „Гражданство срещу инвестиции“

Снимка: БГНЕСОставка заради корупционен скандал подаде председателят на парламента на Кипър Димитрис Силурис. За това съобщи кореспондентката на БНР в Кипър Бранислава Бобанац. Силурис обяви оставката си след силен обществен натиск да напусне поста си от всички политически партии в страната след разкрития за негово участие в корупционна схема за даване на т. нар. "златни паспорти".

Според разпространено от "Ал Джазира" видео той е предложил да помогне на китайски бизнесмен с присъда да получи кипърско гражданство срещу инвестиции. Заради участие в същата схема парламента напусна и депутат от главната опозиционна партия АКЕЛ. Подавайки оставката си, Силурис заяви, че по никакъв начин не е нарушил закона. В резултат на скандала във вторник правителството прекрати програмата „гражданство срещу инвестиции”.

Словения забрани движението в 7 района заради бум на коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕССловения обяви частична карантина в 7 района на страната заради рязкото покачване на случаите на коронавирус, съобщи БТА. В тези райони е обявен червен код, след като броят на новите случаи е прехвърлил прага от 140 на 100 000 души. За две седмици се въвежда забрана за събирането на повече от 10 души, носенето на маски е задължително и на открито, отменени са всички спортни и други събития с масово струпване на хора. При пътуване между районите се изисква документ, оправдаващ пътуването.

Гръцки атлет сбъдна мечтата на жена с увреждания да стъпи на Олимп

Снимка: Facebook /Travel-me-moreПреди дни бегачът на дълги разстояния Мариос Джанаку премина през най-значимото си предизвикателство, като изкачи известния връх Митикас, носейки на гърба си Елефтерия Тосиу. 22-годишната студентка по биология Елефтерия от Солун, която страда от физическо увреждане, се запознава с Джанаку преди месец и споделя мечтата си за изкачването на един от най-известните върхове в Гърция, съобщава сайтът uspelite.bg. Дотогава Мариос е преминал успешно този маршрут 50 пъти. Той споделя, че 51-вият път за него е бил най-вълнуващ и специален. Атлетът от Драма, който е преминал 270 км в пустинята Ал Мармум и завършил първи в състезанието на 150 км в Антарктида, използва специално модифицирана раница, която да придържа жената удобно. Носейки я по време на цялото 10 часово изкачване, той преминава по трудния терен, подарявайки незабравим спомен на Елефтерия. Преходът е подпомогнат от екип от още 8 души.

Още от категорията

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41