Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски...

Събития с балкански адрес, 12 - 16 октомври 2020 г.

Заев: Искам първото ми официално посещение в съседна държава да е в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС„По проблема с България се работи и скоро очаквам да посетя София – преди Берлинския процес“. Това е заявил премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. „Искам да посетя България и не крия желанието си първото ми официално посещение в съседна държава да бъде в България заради приятелството, защото започнах така първия си мандат и вярвам, че през този период държавата постигна големи успехи”, подчерта Заев.

В началото на ноември в София ще се състои среща на върха на държавите от Берлинския процес, който тази година се съпредседателства от България и Северна Македония.

Вучич и Лайчак: Всичко, което е договорено, трябва да бъде изпълнено

Снимка: БГНЕСДиалогът между Сърбия и Косово трябва да продължи, а Сърбия е решена да постигне компромис. Всичко, което е договорено, трябва да бъде изпълнено. Такава е общата позиция на сръбския президент Александър Вучич и специалния представител на ЕС за диалог между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак след срещата им на 15 октомври, предаде БГНЕС.

Сръбският президент определи преговорите като конструктивни. "Ние сме готови за диалог и ще отидем в Брюксел за преговори, за да постигнем компромисно решение и да нормализираме отношенията”, заяви Вучич. Лайчак изтъкна, че е против поставянето на срокове за решаване на косовския въпрос и срещу това, процесът да бъде изкуствено ускоряван. Той подчерта, че този процес е обвързан с европейското бъдеще и на двете страни.

В Кипър скандал прекрати програмата „Гражданство срещу инвестиции“

Снимка: БГНЕСОставка заради корупционен скандал подаде председателят на парламента на Кипър Димитрис Силурис. За това съобщи кореспондентката на БНР в Кипър Бранислава Бобанац. Силурис обяви оставката си след силен обществен натиск да напусне поста си от всички политически партии в страната след разкрития за негово участие в корупционна схема за даване на т. нар. "златни паспорти".

Според разпространено от "Ал Джазира" видео той е предложил да помогне на китайски бизнесмен с присъда да получи кипърско гражданство срещу инвестиции. Заради участие в същата схема парламента напусна и депутат от главната опозиционна партия АКЕЛ. Подавайки оставката си, Силурис заяви, че по никакъв начин не е нарушил закона. В резултат на скандала във вторник правителството прекрати програмата „гражданство срещу инвестиции”.

Словения забрани движението в 7 района заради бум на коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕССловения обяви частична карантина в 7 района на страната заради рязкото покачване на случаите на коронавирус, съобщи БТА. В тези райони е обявен червен код, след като броят на новите случаи е прехвърлил прага от 140 на 100 000 души. За две седмици се въвежда забрана за събирането на повече от 10 души, носенето на маски е задължително и на открито, отменени са всички спортни и други събития с масово струпване на хора. При пътуване между районите се изисква документ, оправдаващ пътуването.

Гръцки атлет сбъдна мечтата на жена с увреждания да стъпи на Олимп

Снимка: Facebook /Travel-me-moreПреди дни бегачът на дълги разстояния Мариос Джанаку премина през най-значимото си предизвикателство, като изкачи известния връх Митикас, носейки на гърба си Елефтерия Тосиу. 22-годишната студентка по биология Елефтерия от Солун, която страда от физическо увреждане, се запознава с Джанаку преди месец и споделя мечтата си за изкачването на един от най-известните върхове в Гърция, съобщава сайтът uspelite.bg. Дотогава Мариос е преминал успешно този маршрут 50 пъти. Той споделя, че 51-вият път за него е бил най-вълнуващ и специален. Атлетът от Драма, който е преминал 270 км в пустинята Ал Мармум и завършил първи в състезанието на 150 км в Антарктида, използва специално модифицирана раница, която да придържа жената удобно. Носейки я по време на цялото 10 часово изкачване, той преминава по трудния терен, подарявайки незабравим спомен на Елефтерия. Преходът е подпомогнат от екип от още 8 души.

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43