Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 223

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Карантината за коронавирус ще бъде намалена на 10 дни

Новината за намаления срок на домашна изолация беше съобщена от премиера Бойко Борисов в Брюксел. „Разпоредил съм, че децата трябва да ходят на училище”, добави той. По думите му, всеки ден държавата харчи над 60 хил. евро за тестове. Министър-председателят каза още, че много от европейските държави предприемат мерки, които паникьосват останалите страни и създават разнобой в действията. „В България трябва да спазваме разписаните от здравното министерство изисквания и тогава няма да се налага да се предприемат други мерки”, заключи Бойко Борисов, цитиран от БТА. 

Възможно е да отпаднат всички тестове след карантината 

Не само вторият, но и първият PCR тест след двуседмичната карантина трябва да отпадне, смята държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. „Събраха се достатъчно научни данни, че след 14-дневен период, дори някой да е носител на Covid-19, не може да зарази останалите”, коментира той пред БНР и даде за пример многото държави, намалили карантината до 10 и дори до 7 дни. „Нещата са ясни – вълната върви нагоре както в цяла Европа, но дори при този ръст продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация, каза още Ангел Кунчев. „Обикновеният човек трябва да спазва добре известните мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора”, допълни той. 

14,5% новозаразени с коронавирус 

Рекордните 914 нови случаи на Covid-19 са установени при направени 6324 PCR теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Петнайсет души са починали, оздравелите са 189, а в болница се намират 1426 пациенти – от тях 74 в интензивни отделения. Потвърдените случаи от началото на епидемията са 27 507 при изследвани близо 600 хил. души. Досега живота си за изгубили 944-ма, а 16 678 са преборили заразата.

Здравният министър към депутатите: „Сложете си маските!” 

„Възможно е при продължително нарастване на броя на болните от Covid-19 областните медицински щабове да предприемат действия за ограничаване на заразата по места”, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Според него правилното прилагане на мерките от обществото ни ще има ключова роля за успеха в борбата с инфекцията. Министърът напомни на депутатите да носят предпазни маски, когато се намират на закрито. “Сложете си маските и ще дадете пример как се ограничава една епидемия”, призова ги той.

Благоевград забрани масовите събития на закрито 

„Община Благоевград забранява масовите събития на закрито за 14 дни и засилва контрола по спазването на мерките в района на пазара”, обяви след заседание на кризисния щаб кметът Румен Томов и уточни:„Ще ограничим сватбите, кръщенетата и мероприятията от този тип на закрито и ще възстановим съобщенията по уредбата за спазване на мерките”. Според него засега не се налагат по-драстични ограничения. Още информация – ТУК.

Помощ за уязвими граждани в епидемията 

Българският червен кръст получи дарение от Американската агенция за международно развитие (USAID) в размер на 350 хил. евро за подкрепа на хора, засегнати от епидемията. В продължение на половин година хуманитарната организация ще предостави предимно на ромските общности 30 хил. лични хигиенни пакети и ще ги информира, със съдействието на Националната мрежа на здравните медиатори, как да се предпазват от Covid-19. Освен това на 2500 деца ще бъдат осигурени „Карти за занимания” с цел подкрепа за нормалното им връщане към учебния процес, както и ще се открие гореща телефонна линия за достъп до психологически консултации и по-нататъшна помощ.

Скоро ще имаме българска ваксина срещу Covid-19 

„Прототипът на българската ваксина срещу Covid-19 ще бъде готов до края на годината”, съобщи за БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по „Имунология” в БАН. Той уточни, че тестването й зависи от властите. Ръстът на заболеваемост не е равен на бързите темпове на откритите положителни проби, каза още имунологът и добави, че в момента тестовете се правят целенасочено сред рисковите групи. Дори случаите да започнат да намаляват, щамът ще продължи да се разпространява и няма да изчезне, докато не премине през всички преносители, смята той. По думите му, сега е важно „да се държи един минимум на случаите, който да бъде контролиран”. 

Почина лекарка от онкоцентъра във Враца 

Огнище на коронавирус е установено във врачанския онкологичен център. Днес е починала лекарка, а общо 18 души от персонала са дали положителни проби – трима лекари, 13 медицински сестри и две санитарки. Засега няма заразени пациенти. Работещите в три отделения на центъра са тествани за коронавирус, а от останалите са отказали да бъдат изследвани.

PCR тестове само за пациенти със симптоми, настояват личните лекари 

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага личните лекари да не издават направления за PCR тестове по желание на пациентите, информира неговият председател доц. Любомир Киров. Медиците настояват изследванията да бъдат назначавани единствено на хора с оплаквания, характерни за Covid-19, и това да става по електронен път, за да не се увеличи заразата. Според членовете на сдружението комбинираните тестове за грип А, грип Б и коронавирус трябва да се извършват само в специализирани лаборатории. 

Зъболекарските кабинети не крият риск от заразяване с Covid-19

„Рискът от заразяване с коронавирус в зъболекарските кабинети е нищожен”, заяви д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз по време на кръгла маса за оралното здраве на децата, информира кореспондентът на БНР в града. Според Шарков епидемията не трябва да бъде причина за неглижиране на оралното здраве, тъй като състоянието на устата и зъбите са показателни за здравословното състояние на всеки човек. „Рискът е извън зъболекарските кабинети”, подчерта той.

30 хил. фермери с финансова помощ заради коронавируса 

Близо 30 хил. фермери вече са получили подпомагане по извънредната мярка за компенсиране на щетите от Covid-19, съобщиха от Министерството на земеделието. От заделените за целта 94 млн. лв. вече са изплатени 70 милиона. Финансовата помощ представлява еднократна сума, а таванът на подпомагането за един фермер е 7000 евро. 

Предстоят парламентарни дебати за Covid-19

Петдесет и четирима народни представители са внесли в Народното събрание предложение за разисквания относно здравната политика на правителството в условията на извънредна епидемична обстановка заради епидемията от коронавирус. Дебатите ще се състоят на следващото заседание за парламентарен контрол.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00