Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите продължават и след V Велико народно въстание

Снимка: БГНЕС

За тази вечер е обявен 101-ви протест срещу управляващите в България. Той ще се проведе в центъра на София на обичайното място – пред сградата на президентството. Вчерашният стотен ден от антиправителствените протести в София, обявен като Пето Велико народно въстание, премина под проливен дъжд и известно напрежение между протестиращите и полицията.

Недоволните приканиха за оставка премиера Бойко Борисов и цялото правителство, главния прокурор Иван Гешев и генералния директор на БНТ Емил Кушлуков.  За това съобщават репортерките ни Надежда Николова и Цветелина Стоянова.

Протестиращите получиха подкрепа на място от евродепутати от Хърватия и Нидерландия. Евродепутатката Рамона Стругариу се включи чрез видеовръзка. Тя обяви, че победата, постигната в Брюксел, е победа на всеки един от българите, който е бил през последните 100 дни по площадите. Напрежение възникна пред БНТ, след като десетки протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата с намерение да участват в предаването за политически анализи „Панорама“ с водещ Бойко Василев. По сградата полетяха предмети и едно от стъклата на Националната телевизия беше счупено.

Гост в предаването през това време бе Арман Бабикян от „Отровното трио“ – инициатор на протестите.

"Да, това не е протестът на гладните, но е протестът на унизените и на онези, които не искат да живеят в миналия век. Това са хората, които искат икономика на знанието, искат морала на ЕС, а не просто еврофондовете му, искат правосъдието на ЕС, искат антикорупцията на ЕС", заяви в студиото на БНТ Бабикян.

Малко преди 23.00 ч. част от протестиращите се разотидоха, друга блокира за кратко кръстовището на Орлов мост и с това протестът приключи.

Във Велико Търново също се проведоха митинг и шествие. За кратко беше блокирано движението в центъра на града, съобщава кореспондентката ни Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40