Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 224

Снимка: архив

Ограничения за пътуващи от България за Дания и Австрия

Предвид ръста на заразените с Covid 19 в България Дания включи страната ни в категорията „рискови страни. Така, за да бъдат пуснати в Дания, пътуващите от България ще трябва да представят „уважителни“ причини.

Австрия – напротив, въвежда мерки за пристигащите от 16 области на България, а не както досега – за влизащите от цялата страна. Това са областите Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна. Пристигащите от тези области трябва да представят отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа или да останат под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде прекъсната с отрицателен PCR тест на място в рамките на 48-часа, съобщи МВнР.

998 положителни проби за коронавирус при 7 442 PCR теста

Новите регистрирани през последното денонощие случаи на Covid-19 в България са 998, или 13,41 % от направените 7 442 PCR теста. Това показват данните от Единния информационен портал. Най-много са новите случаи в София – 306, и Пловдив – 107. От общо потвърдени досега в страната 28 505 случаи на коронавирус 10 672 са активни. В болница с инфекцията се намират 1450 пациенти, 76 от тях са в интензивни отделения. През последното денонощие са починали 14 души, 197 са се излекували.

Прогнози за слаб зимен сезон в курорта Банско заради коронавируса

Малко чуждестранни туристи се очаква да посетят ски курорта Банско през този зимен сезон. Платени резервации почти няма, а британски туроператор обяви, че спира чартърите от Великобритания за България заради рестрикциите по отношение на пътуванията в чужбина заради коронавируса, предаде БНТ.

Туристическият бранш в курорта ще разчита на туристи от България и съседните Румъния, Турция и Гърция. Част от хотелите в Банско, които са собственост на англичани, няма да отворят врати.

„Говорим за 97% спад на резервации на британски туристи. Аз ще променя моя бизнес - ще отворим ресторанта и бара, но моя хотел не. Не виждам смисъл“, сподели хотелиерът от Великобритания Джеймс Хюз.

Началникът на отделението „Акушеро-гинекология“ в бургаската болница почина от Covid-19

След тежко боледуване от Covid 19 тази сутрин в Бургас е починал проф. д-р Георги Хубчев - началник на отделението "Акушеро-гинекология" в болницата в морския град. Хубчев е бил диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му е бил хоспитализиран. През 2019 г. той бе избран за "Лекар на годината".

37 души от дома "Качулка" са с положителни проби за Ковид 19

37 домуващи в специализираното социално заведение за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ са с положителни проби за COVID-19, съобщават от Областния кризисен щаб. Лечението на инфектираните потребители ще се извършва на място, в изолация. Изследванията на домуващите продължават. С резултатите от последното денонощие инфектираните потребители в дома в Качулка стават общо 49.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43