Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 224

Снимка: архив

Ограничения за пътуващи от България за Дания и Австрия

Предвид ръста на заразените с Covid 19 в България Дания включи страната ни в категорията „рискови страни. Така, за да бъдат пуснати в Дания, пътуващите от България ще трябва да представят „уважителни“ причини.

Австрия – напротив, въвежда мерки за пристигащите от 16 области на България, а не както досега – за влизащите от цялата страна. Това са областите Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна. Пристигащите от тези области трябва да представят отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа или да останат под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде прекъсната с отрицателен PCR тест на място в рамките на 48-часа, съобщи МВнР.

998 положителни проби за коронавирус при 7 442 PCR теста

Новите регистрирани през последното денонощие случаи на Covid-19 в България са 998, или 13,41 % от направените 7 442 PCR теста. Това показват данните от Единния информационен портал. Най-много са новите случаи в София – 306, и Пловдив – 107. От общо потвърдени досега в страната 28 505 случаи на коронавирус 10 672 са активни. В болница с инфекцията се намират 1450 пациенти, 76 от тях са в интензивни отделения. През последното денонощие са починали 14 души, 197 са се излекували.

Прогнози за слаб зимен сезон в курорта Банско заради коронавируса

Малко чуждестранни туристи се очаква да посетят ски курорта Банско през този зимен сезон. Платени резервации почти няма, а британски туроператор обяви, че спира чартърите от Великобритания за България заради рестрикциите по отношение на пътуванията в чужбина заради коронавируса, предаде БНТ.

Туристическият бранш в курорта ще разчита на туристи от България и съседните Румъния, Турция и Гърция. Част от хотелите в Банско, които са собственост на англичани, няма да отворят врати.

„Говорим за 97% спад на резервации на британски туристи. Аз ще променя моя бизнес - ще отворим ресторанта и бара, но моя хотел не. Не виждам смисъл“, сподели хотелиерът от Великобритания Джеймс Хюз.

Началникът на отделението „Акушеро-гинекология“ в бургаската болница почина от Covid-19

След тежко боледуване от Covid 19 тази сутрин в Бургас е починал проф. д-р Георги Хубчев - началник на отделението "Акушеро-гинекология" в болницата в морския град. Хубчев е бил диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му е бил хоспитализиран. През 2019 г. той бе избран за "Лекар на годината".

37 души от дома "Качулка" са с положителни проби за Ковид 19

37 домуващи в специализираното социално заведение за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ са с положителни проби за COVID-19, съобщават от Областния кризисен щаб. Лечението на инфектираните потребители ще се извършва на място, в изолация. Изследванията на домуващите продължават. С резултатите от последното денонощие инфектираните потребители в дома в Качулка стават общо 49.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35