Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

135 години от международното признаване на организацията

БЧК открива центрове за възрастни хора във Видин и Белоградчик

4
Снимка: redcross.bg

В деня, в който се навършват 135 години от международното признаване на Българския червен кръст, организацията ще открие Центрове „Домашни грижи” във Видин и Белоградчик, а на 21 октомври ще бъде открит и подобен център в Монтана. В тях близо 100 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще получат здравно-социални грижи в домашна среда.

Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването в партньорството с Асоциацията на общините в Норвегия. Четири от тези центрове във Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол вече работят, а с новооткритите във Видин, Монтана и Белоградчик, броят на получаващите необходимите им грижи възрастни хора ще достигне 700 души. 

20 октомври в историята на БЧК

Първите две червенокръстки дружества се учредяват на територията Княжество България и на Източна Румелия, веднага след Освобождението през 1878 г. и разпокъсването на страната на две, съгласно Берлинския конгрес. През месец май в София е създадено Софийско областно дружество за подпомагане на болни и ранени, с председател софийския митрополит Милетий. В него се включват и работят редица видни граждани, сред които и губернаторът на областта П. В. Алабин. На 25 октомври пък е учредено сливенското дружество на Червения кръст с председател митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков – главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на Княжеството с Източна Румелия, на 20 септември 1885 г. е основана и Националната организация, оглавена от митрополит Климент.


Първият български княз Александър Батенберг утвърждава с указ създаването ѝ, и става неин патрон. Организацията е призната от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 година.


Българският червен кръст построява много болници в София, Плевен, Хасково, Бургас и други градове. Играе важна роля в организирането и оказването на медицинска помощ по време на войните за национално обединение, които България води от 1912 до 1945. Провежда многобройни обучения на самарянки и милосърдни сестри, които полагат грижи за болните и ранените войници и офицери.

 

БЧК продължава своята мисия в полза на хората вече 142 години. Безброй са инициативите за набиране на средства, дрехи, храни и консумативи за нуждаещи се. Нерядко към благородните каузи се присъединяват и частни компании от малкия, средния и едър бизнес у нас. 


Бежанският въпрос също не е чужд за организацията, като тя оказва подкрепа на граждани от различни конфликтни зони, потърсили помощ у нас.


Българският червен кръст оказва хуманитарна помощ и подкрепа на десетки хиляди хора, засегнати от пандемията с Covid-19. В продължение на шест месеца организацията ще реализира мащабна програма по предоставяне на лични хигиенни пакети на 30 000 социално слаби граждани, засегнати от коронавирусната епидемия. Финансовата подкрепа в размер на 690 473.55 лв., е предоставена от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: redcross.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45