Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за промяна и новият албум на JPЗ

Снимка: fccvarna.bg

Независимо дали става дума за композиране,  или аранжиране, джаз пианистът Живко Петров отдавна е създал собствен почерк. Соловите му албуми, съвместните му изяви с други изпълнители, както и с неговото трио JP3, винаги показват голямо музикално майсторство. Авторските му пиеси докосват слушателя със своята искреност.

Четвъртият албум на Живко Петров и JP3, озаглавен Change the Way, отново се отличава със съвършена симбиоза между идея и изпълнение.


Триото е плод на дългогодишната съвместна работа на Живко Петров с Димитър Семов (ударни) и Веселин Веселинов – Еко (контрабас). В този състав се събират през 2006-а. Година по-късно JP3 издава първото си DVD – Understandable, а тримата джаз музиканти делят една сцена със световно известните Чик Кърия и Бела Флек. След още пет години излиза и първият студиен албум It’s a Dream. В пиесата, дала име на албума, специален гост е световно признатият цигулар Васко Василев. Албумът се превръща в най-продавания дигитален джаз албум за Източна Европа и триото е поканено да участва в London Jazz Fest през 2012 г. Третият звукозаписен проект на JP3 се нарича Between the worlds (2015 г.)  и е с участието на „Арена квартет“.  

Трио JP3
Премиерата на Change the Way бе на Празници на културата „Аполония“ в Созопол през септември. В състава има промяна – на контрабаса е Димитър Карамфилов, който е част от „промените“, които Живко Петров прави както в триото, така и в авторските си композиции. В момента JP3 е на турне из страната, представяйки албума в различни градове. Сред тях са Бургас, Варна, София, Шумен, Велико Търново,  Русе, Стара Загора. „Още съм под въздействие на представянето ни в морската столица“ – сподели Живко Петров след концерта във Варненската опера и преди изявата в София:


„Пълна зала и много любов получихме от варненци, а ние, както винаги, дадохме максималното от себе си, за да превърнем и този концерт в един празник на музиката. Change the Way е свързан с морската ни столица, тъй като записите осъществихме в Радио Варна. От общо 15, аз избрах 12 специално селектирани мои пиеси за този проект. Албумът излезе във време, в което си даваме сметка за смисъла на живота. Да уважаваме, да пазим и ценим всичко, което имаме и ни е дадено. За нас, музикантите, е много важно да споделяме с публиката си това, което правим. Аз обичам да казвам, че чрез музиката, ние лекуваме душите на хората.“

Премиерата на Change the Way в столицата е на 22 октомври.

Снимки: fccvarna.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10