Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът със Закона за радиото и телевизията - с реакции и в парламента

Вежди Рашидов отказва да внесе промените без постигнато съгласие

| обновено на 22.10.20 в 17:40
Снимка: БГНЕС

Народните представители от БСП, както и независимите депутати, напуснали групата на БСП, поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов във връзка с предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията, предаде парламентарният репортер на БНР Даниел Инков. 

Независимите настояват за изслушване на генералните директори на БНР и БНТ, както и на медийните експерти, работили по текстовете в проекта: "Възмутени сме от изнесените факти от генералния директор на БНР господин Андон Балтаков, предизвикали като естествена негова реакция - подаване на оставка. Това за пореден път дава аргументи за натиск върху обществените медии и подчиняването им на механизми за политически манипулации".

По-рано днес Министерството на културата излезе с позиция по повод подадената вчера от генералня дректор на БНР Андон Балтаков оставка. Заради подмяна в текст от проектозакона за радиото и телевизията, вече одобрен от БНР, Балтаков поска оставката на министъра на културата Боил Банов. 

В становището на Министерството на културата се подчертава, че целият законопроект е публикуван на интернет страницата на ведомството и до 18 ноември "могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни", включително от Българското национално радио. „Ролята и целта на Министерството на културата е единствено да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии“ – пише още в позицията, публикувана и на официалния уеб сайт на ведомството

„Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена“. Това каза пред БНР Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите в парламента. 

Според него досега е било пропуск това, че не е имало по-широко обществено обсъждане на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията. Подробностите вижте ТУК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30

Български и румънски пилоти отбелязаха в Балчик влизането по въздух в Шенген

Около 40 малки самолета кацнаха на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти отбелязаха приемането по въздух на двете държави в Шенгенското пространство. Пилотите и гостите бяха поздравени от изпълнителния директор на Летище София..

публикувано на 13.04.24 в 14:32

В петиция до столичния кмет “За Земята” настоява за свързани и безопасни велоалеи

Екологичното сдружение “За Земята” ще връчи през следващата седмица петиция на столичния кмет Васил Терзиев за обезопасени кръстовища и целогодишна поддръжка на велоалеите. Под предложенията за велосипедното придвижване в града са се подписали над 5..

публикувано на 13.04.24 в 10:38