Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стигма ли е Covid -19 в България?

Снимка: Георги Цветков

Преди повече от осем месеца, когато в България въведоха Извънредното положение, целящо да спре разпространението на Covid -19, обществото ни се сблъска с непозната и стряскаща за мнозина ситуация. Както в много страни по света, които също въведоха ограничителни мерки, обществените нагласи се разделиха – от уплашени до смърт хора до отричащи пандемията.

Не без известно основание, заради противоречивите послания на СЗО и закъснялото обявяване на епидемията, невярващите окачествиха вируса като сезонен грип. В другата крайност застанаха хората, които прозряха смъртоносна опасност, уплашени от апокалиптичните новини по медиите. По средата останаха тези, които се опитваха трезво да преценят ситуацията, отсявайки източниците. А в медиите двете крайни позиции, изразявани от авторитетни специалисти, допълнително объркваха представите за достоверност на информацията.

Накрая се стигна и дотам, че много хора със съмнения за носителство на заразата започнаха да се страхуват да обявят публично притесненията си. Нещо повече - започнаха да отказват да се изследват и да остават под карантина.

"За съжаление, нещата преминаха през няколко етапа, по отношение на човешката психика - отбелязва д-р Валентина Христова, специалист УНГ. - Отначало страхът беше много сериозен, хората спазваха по-стриктно ограниченията. Сега сякаш свикнахме с думата коронавирус и се отпуснахме. Всеки един от нас иска да му се върне старият живот. Никой не си представя, че ще сме винаги затворени и ще бъдем лишени от удоволствия и контакти с приятели. Не е сега моментът!  "

Неотдавна адв. Петър Николов от Варна разказа в ефира на БНР за преживяното, след сблъсъка с вируса и здравната ни система. Преди да се разболее той е сред хората, които се отнасяли по-скоро скептично към епидемията. Когато установява, че е болен, нагласите му се преобръщат. Дълго време се чуди дали да го оповести публично, а когато се престрашава, с него се свързват познати и приятели, които също са усетили пряко или косвено срещата с вируса. Сблъсква се и с коментари на присмех и съмнения. Но това далеч не го разтърсва така, както здравната ни система и липсата на съдействие от страна на институциите. "Ако не сте достатъчно отговорен към себе си и към другите, можете да пропуснете всички прегледи и направления и спокойно да се разхождате из града, из заведения, из молове необезпокоявано – коментира юристът. – Всичко е доста пожелателно“. 

Такива са и наблюденията на д-р Христова, която всеки ден преглежда пациенти, без дори да знае, дали не са потенциални носители на вируса:

"Като лекар на първа линия не съм много съгласна с оргнизацията на лечение, взимане на проби и т.н.Вероятно наистина нямаме ресурс и това е основният проблем, а той е много сериозен. Ако човек се разболее и недай Боже има някакви съмнения - няма организация, която да го вземе от дома му, да му направи проба, да го върне обратно. На практика става така, че той не само си плаща, но и разпространява вируса из целия град. Той самият остава с усещането, че никой не го обгрижва. Вероятно и затова на голяма част от хората им се иска да мислят, че това е един нормален грип, което не е вярно. Лечението е много трудно, все още е неспецифично, дори и изследванията са неспецифични. Би трябвало да възпитаваме хората, че това е особен вид вирус,към който трябва да проявяваме много сериозно отношение. Да пазим себе си и да пазим околните."

Затова и сдружението на личните лекари настоява направленията за PCR да се издават електроно, за да се предпазят както пациентите, така и лекарите от евентуално заразяване.

Снимки: БГНЕС, superdoc.bg, Георги Цветков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00