Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуалната Covid обстановка в България:

Не достигат медиците на първа линия

Снимка: БГНЕС

Сериозният недостиг на медици на първа линия е най-големият проблем, пред който е изправена здравната система в България, информира здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. “Всички са изморени, голяма част са заразени, болни, някои са и в реанимациите”, заяви той. По думите му, 1727 медици от началото на епидемията са засегнати от коронавируса.

Решението на кадровия недостиг в лечебните заведения министърът вижда в помощта на лекарите от доболничната и особено в специализираната медицинска помощ. Ще бъде потърсено съдействието и на медицинските университети и колежи - например студентите от VI курс на държавен стаж да помагат на лекарите.

Въпреки значителния ръст на заразените с Covid-19 у нас, запазваме 25-ото си място в Европа по заболеваемост, докато по смъртност сме отстъпили едно място и вече сме девети, съобщи държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той каза още, че в последните две седмици в страната ни се наблюдава остра крива на нарастване на заболеваемостта, както и намаляване на възрастта на заразените. По показателя смъртност също има тенденция към покачване, макар и с по-ниски темпове.

До понеделник всички лечебни заведения на територията на София трябва да организират ковид зони и да прикрепят към тях необходимия медицински персонал. Подобна заповед е издал директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, а здравният министър добави, че всички пълководци трябва да останат по местата си и забрани на директорите на болници да излизат в отпуск. Костадин Ангелов отново подчерта, че единствената възможност да се намали натиска върху здравната система е да спазваме противоепидемичните мерки.

"Ключовото тук е отстоянието”, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той добави, че ако ходим сами на улицата или се разхождаме в парка, не е необходимо да носим маска. “Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска”, подчерта той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25