Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица държави направиха промени в условията за влизане на граждани от България и други страни, заради динамичната обстановка, свързана с Covid-19. Вижте най-важното:

Германия включи София-град, Разград и Сливен в списъка с рискови области за пътуване, считано от 24 октомври, т.г. Трите области бяха добавени в т.нар. "червен списък" на института "Робърт Кох", в който вече присъстват и областите Благоевград и Търговище.

За всички, които пристигат в Германия от тези области или през последните 14 дни са имали престой в „рискова област“, е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на германска територия. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина.

МВнР препоръчва на българските граждани да проверяват предварително актуалните специфични изисквания за съответната провинция, към която пътуват, на сайта на института „Робърт Кох“. 

Израел променя категоризирането на България от „зелена страна“ в „червена“ по отношение на ограниченията за пътуване във връзка с Covid-19, считано от 23 октомври 2020 г.

От тази дата българските граждани, които по изключение имат право да пътуват до Израел, при влизането в страната, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни. Изключение ще се прави само за лицата, които имат разрешено пребиваване и др. При всички пътувания на български граждани до Израел, те следва да потърсят предварително съдействие от Израелското посолство в София. Освен България, в списъка на „червените страни“ бяха преместени също Великобритания, Ирландия и Йордания.

Белгия въвежда ограничения за пътуващите от Североизточен, Югоизточен и Югозападен район на България.

Считано от  21 октомври 2020 г. районите Североизточен (области Варна, Добрич, Шумен и Търговище), Югоизточен (области Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора) и Югозападен (София-град, Софийска област, области Благоевград, Перник и Кюстендил) в България преминават от „оранжева“ в „червена“ зона, а районите Северозападен, Северен централен и Южен централен попадат в „оранжева зона“ (без ограничения при пътуването).

До 7 ноември т.г. пристигащите от „червена“ зона подлежат на задължителен тест за коронавирус само при изразени симптоми на заболяване. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Public Passenger Locator Form, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина.

Всички лица, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път формуляр преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа.

Малта въведе изискване за отрицателен PCR тест за лица, пристигащи от България, считано от 24 октомври 2020 г. Тестът трябва да бъде направен до 72 часа преди влизането в страната. Пътници, които не представят удостоверителен документ за отрицателен резултат от PCR изследване при пристигането си, може да бъдат приканени да се подложат на тест на международното летище на Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Естония наложи двуседмична самоизолация на лицата, пристигащи от България, считано от 19 октомври 2020г.  В списъка попадат също и Андора, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Ватикана и Обединеното кралство.

Чехия въведе временна забрана за свободно движение на гражданите в цялата страна, считано от 22 октомври. Българското Министерство на външните работи напомня, че пътуванията до Чешката република са възможни само по уважителни причини. Така например, не са възможни пътувания с цел туризъм или за посещения на приятели. Новите ограничения не засягат трансграничните работници. Не се предвижда ново въвеждане на граничен контрол.

Беларус въведе нови мерки срещу разпространението на Covid-19.  Считано от 21 октомври 2020 г. властите включиха България в списъка на страните, в които се регистрират случаи на Covid-19.
Предвижда се пътуващите от страните, посочени в списъка, да бъдат в самоизолация в продължение на 10 дни от датата на влизане на територията на Република Беларус.

На 10 дневна изолация подлежат и пътуващите от страни, които не са включени в списъка, но преминали транзит през посочена в списъка страна, при липса на документални доказателства за пребиваване в страната на транзита на не повече от 24 часа.

Можете да откриете списъка на Министерството на здравеопазването на Република Беларус тук

Азербайджан удължи специалния карантинен режим до 2-ри ноември 2020 г. Влизането и излизането от страната по сухопътни и въздушни маршрути е ограничено до специални и чартърни полети и товарни автомобили. Българските граждани следва да се обръщат към посолството на Азербайджан в София за кандидатстване и получаване на виза.

Независимо от основанието за влизане, за да бъдат допуснати на територията на Азербайджан, всички лица следва да представят PCR-тест с негативен резултат, направен преди не повече от 48 часа. ​

Съставил: Венета Николова 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25