Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София посреща Световния ден на операта с отменени представления

Снимка: operasofia.bg

С отменени представления, заради кризата с коронавируса, Софийската опера и балет посреща Световния ден на операта - 25 октомври.

Свой специален ден оперното изкуство има от 2019 година. Инициативата идва от страна на професионалната организация Opera Europa, обединяваща 200 музикални театъра от цял свят. Датата 25 октомври е свързвана с рождението на Жорж Бизе (р. 25.10. 1838 г.) и на Йохан Щраус -син (25.10.1825 г.) – композитори еталони за оперното и оперетното изкуство.

Първоначалният замисъл на Софийската опера беше да отбележи деня с „Кармен“ от Жорж Бизе. Интерпретацията на режисьора на спектакъла Пламен Карталов представя на зрителя нестандартна смесица от съвременност и традиции от древногръцкия театър и древния театър НО. Ролята на Кармен се изпълнява от Виолета Радомирска - възпитаничка на Детския хор на БНР. През 2018 г. представлението гостува в Япония, където печели възторга на хиляди зрители и музикалната критика, съобщават от Софийската опера. 

Заради разрастването на Covid-19 обаче, Софийската опера и балет отмени общо 18 свои спектакъла, които трябваше да се играят до 8 ноември.   

Като реверанс към своята вярна публика, Софийската опера ще излъчи операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски, от 11:00 ч. във Фейсбук страницата и в YouTube канала си. Продукцията на режисьора Пламен Карталов е от 2014 г. и е реализирана в пространството пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, информира БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15