Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародничка в Италия създава приказки за българчета по света

Маргарита Лазарова: В чужбина най-много ни липсва родният език

Снимка: архив

Българите са адаптивни хора, могат да живеят и работят къде ли не по света. Но това не им пречи да изпитват носталгия по „изгубената“ родина и да търсят българското, без значение дали става дума за прекия контакт със сънародниците или за достъп до книга на български или българска храна.

Такава упорита носталгия изпитва в Южна Италия нашата сънародничка Маргарита Лазарова. Заминава за Ботуша, отначало за малко, защото губи работата си като счетоводител у нас, но остава там цели 20 години. И до днес не прекъсва връзката с родината. Обича да се свързва с българи, установили се на Апенинския полуостров. Казва, че повечето са там, за да помагат и издържат роднини в България. Според нея в Италия българите се  отличават от останалите чужденци със своята честност, работливост, скромност и състрадателност.



„Това, което най-много липсва на българина в чужбина е българският език“ – твърди Маргарита. Започнала да записва приказни истории, които сама е измисляла в детството си. Така, след десет години, се ражда нейната книжка за деца с приключенията на „Тропчо и Говорещото ухо“.

Красивите илюстрации към приказките са на младия художник Веселин Чакъров, който направил героите точно както тя ги е описала.

Веселин Чакъров
„На корицата на моята книжка е нарисувана типичната писана българска каручка – едно магаренце и едно детенце на каручката. Това са приказки, които ни връщат в стари времена. Исках да се върна малко назад – към корените на българина, към добротата, към честността – обяснява Маргарита Лазарова пред Радио България. – Нашите млади хора имат нужда от това. Започнах да пиша в момент на носталгия. Аз не вярвах, но книжката има успех и обиколи света. Тя достигна до българчета в Англия, в САЩ, Германия и изобщо в цяла Европа. Това ме радва! Нека хората да четат на родния си език. Скоро ще излезе и втората книжка с приказки, а едновременно с това пиша и разкази за неволите на българската емиграция тук, които обикновено остават скрити“.

Маргарита твърди, че сънародниците, които среща зад граница знаят, че трябва да се докажат чрез труда си и затова дават най-доброто от себе си.

„Някои хора твърдят, че в чужбина има всичко и се живее по-добре, но не е така. Носталгията е навсякъде с нас. Затова ние, българите, се събираме, говорим, празнуваме заедно. Тук всички имаме обща съдба. Наскоро при нас детето на едно семейство от малцинствата беше прието за студент в университета. Всички споделяме тяхната радост, защото това е успех за едно българско дете. Ако някой изпадне в беда, всички се организират да помагат и това много ни крепи.“

Снимки: facebook/Приказките-на-баба-Литка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25