Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни отличия за изтъкнати българи в областта на културата и науката

| обновено на 26.10.20 в 17:58
Снимка: Прессекректариат на президента

Президентът Румен Радев връчи държавния отличия на изтъкнати българи. Държавният глава каза, че за него е гордост да връчи високите държавни отличия в навечерието на Деня на българските будители – 1 ноември.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие бе награден режисьорът и преподавател Иван Терзиев. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен бяха удостоени режисьорът Николай Георгиев, Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната област, и архитектът Лозан Лозанов. Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – втора степен получи Донка Копринкова, диригент и художествен ръководител на хор „Славянско единство“.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен бе награден проф. Николай Жечев за неговия принос в областта на историческата наука. Проучванията му, посветени на революционните борби на българите през Възраждането, намират високо признание сред изследователите у нас и в чужбина. Президентът Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен, за приноса ѝ в развитието на медицинското образование. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра „Трудова медицина“ при Медицински университет в София. С медал „За заслуга“ бе награден ст.н.с. д-р Александър Скордев за дейността му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и изявите му като общественик. Ученият е създал общата теория на дисциплината „Контрол без разрушаване“. Президентът посочи, че с успехите си отличените дават личен пример за всеотдайност и творчески устрем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35