Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвидени са над 120 млн. лв. за здравеопазването в България

Снимка: архив

В бюджета на Министерството на здравеопазването се предвиждат над 120 млн. лв. допълнителен ръст в разходите за 2021 год., предаде БТА, цитирайки зам. министъра на здравеопазването Жени Начева. Средствата са предвидени за субсидии на болници, допълнително заплащане на медиците от първа линия в борбата с пандемията, осигуряване на тестове и плазма. Допълнително са разчетени 94 млн. лв. за ваксини и лекарства. По бюджета на Здравната каса , ръстът в разходите е над 326 млн. лв. за финансиране на основния пакет от медицински дейности и увеличаване на цените и обемите в тях. Допълнително са предвидени механизми за финансиране на лечебните заведения, които не могат да изработят дейността си (85%). Има Възможност и за гъвкаво договаряне на медицински дейности, свързани с COVID-19. Предвижда се и буфер над 600 млн.лв.който може да бъде използван за лекарства, медицински дейности и заплащане на персонал.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35