Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността на вота – основен залог за политическо спокойствие

Снимка: Ани Петрова

Независимо от това дали ще са предсрочни или редовни, начинът по който ще се проведат изборите за следващото 45-то Народно събрание в България, буди сериозни опасения за тяхната честност и прозрачност в средите на опозицията и извънпарламентарните политически партии и сдружения. Според закона, предстоящите парламентарни избори ще се проведат по смесена система на гласуване – машинно и с хартиени бюлетини.

„Ние имаме сериозни опасения, че изборите ще бъдат манипулирани и настояваме да има максимален брой наблюдатели от ОССЕ и парламентарната асамблея на Съвета на Европа – заяви в интервю за БНР Найден Зеленогорски, лидер на партия „Достойнството на един народ“.

Найден Зеленогорски

Според нас в момента в България има множество вредни практики, които се използват в изборния процес. Неслучайно изследване на международната организация „Прозрачност без граници“ сочи, че около 23 % от вота в България е или корпоративен, или купен. Ако към тези проценти прибавим и 15 % невалидни бюлетини, колкото бяха на местните избори, това означава, че 40% от бюлетините могат да бъдат манипулирани или пуснати под натиск“.

Опасността от опорочаване на изборите накара няколко извънпарламентарни политически сили да обявят, че с помощта на доброволци ще осигурят наблюдение и опазване на изборите в близо 12 000 секции в цялата страна. Макар тази мисия да изглежда невъзможна за по-малките партии, би могла да се реализира ако гражданите обединят усилия с част от извънпарламентарната опозиция и създадат обща мрежа от наблюдатели на изборния процес. Върху изграждането на такава вече работи бившият омбудсман и настоящ лидер на гражданската платформа „Изправи се БГ“ Мая Манолова. Трябва да припомним, че самата тя като кандидат за кмет на столицата в последните местни избори преди година обяви, че е потърпевша от кражба на вот от управляващата партия и оспори резултатите.

Според Манолова има специално разписана процедура в изборния кодекс, отнасяща се до регистрирането на наблюдатели и застъпници, както и техните правомощия в секционните, общинските и регионалните избирателни комисии.

„Освен наблюдателите, които общо ще предложим и регистрираме, предвиждаме да има застъпници, граждани, които могат да се регистрират като такива за една или друга кандидатска листа“ – заяви в интервю за БНР Мая Манолова. – Всички те ще имат възможност да качат протокола с резултатите от изборите в секцията, където се намират, на една интернет платформа. Така в реално време онлайн, всеки български гражданин ще може да се информира за реалните резултати от вота в неговата секция. Това ще бъде основата за едно паралелно броене, което ще направим и така ще бъдем наясно с резултатите, може би дори преди Централната избирателна комисия“.

Мая Манолова

Най-голямата опасност на предстоящите парламентарни избори е да няма машини за гласуване, категорична е Манолова:

"Управляващите с всички сили и средства саботират покупката или наемането на машини и отново партийни ръчички да броят бюлетините и да изготвят секционните протоколи", обясни тя. 

Мая Манолова увери, че няма да участва в коалиция с партията на бившия телевизионен шоумен Слави Трифонов и представителите на Отровното трио, което стои зад организацията на продължаващите повече от 110 дни протести в страната. Общите им действия са продиктувани единствено от желанието им да гарантират провеждането на честни и справедливи избори с реални резултати.

„Затова всички действия, свързани с осигуряването на мрежа от наблюдатели, сайт, паралелно броене, екип от юристи, които да подпомагат процеса на обжалване и други правни действия, ще се изнесат извън централите на партиите и субектите, които ще участват в изборите“ – категорична е бившият омбудсман.

Редактор: Йоан Колев 

Снимки: Ани Петрова/БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30