Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатата "История на България" от Блазиус Клайнер отново е на книжния пазар

За първи път книгата на францисканския монах Блазиус Клайнер, посветена на българската история, излиза в България през 1977 г. Ръкописът на монаха дълго време тъне в забрава, в архива на францисканците, в Будапеща.

Той е открит и преведен на български от Карол Телбизов, под редакцията на акад. Иван Дуйчев. 

Счита се,че монахът е потомък на сакси (немскоезичното население на Трансилвания) и се е подвизавал в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение"История на България" обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

В разказа си авторът се уповава на широк набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено.

Малцина знаят,че съчинението, описващо миналото ни, е съставено година преди появата на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, позната на всеки българин.


Още от категорията

Духовно-историческият център “Св. Паисий Хилендарски” съхранява културната ни памет

Духовно-историческият център “Св. Паисий Хилендарски” е една от забележителностите на Банско. Открит през октомври 2008 г., музеят носи името на създателя на “История славянобългарска” – книга с огромно значение за българското национално Възраждане в..

публикувано на 22.01.10 в 10:52
Поглед към уникалната епископска базилика, реконструирана наскоро от археолога Валентин Петков.

Сандански – по следите на историята

В подножието на Пирин планина, сред десетки минерални извори и красива природа, Сандански от векове посреща гости. И това съвсем не е рекламна фраза. Градът, известен като една от най-добрите естествени лечебници в цяла Европа, е построен върху останките на..

публикувано на 15.01.10 в 11:48
Битката при Сакъзкьой

“От София до Чаталджа” – книга на френския журналист Рьоне Пюо

Когато през есента на 1912 година започва Балканската война, на полуострова ни пристига голям брой журналисти. Само в България те са 120. Сред тях е кореспондентът на популярния тогава френски вестник  “Льо Тан” Рьоне Пюо. Неотдавна в издателство “Колибри”..

публикувано на 15.01.10 в 10:18