Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатата "История на България" от Блазиус Клайнер отново е на книжния пазар

За първи път книгата на францисканския монах Блазиус Клайнер, посветена на българската история, излиза в България през 1977 г. Ръкописът на монаха дълго време тъне в забрава, в архива на францисканците, в Будапеща.

Той е открит и преведен на български от Карол Телбизов, под редакцията на акад. Иван Дуйчев. 

Счита се,че монахът е потомък на сакси (немскоезичното население на Трансилвания) и се е подвизавал в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение"История на България" обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

В разказа си авторът се уповава на широк набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено.

Малцина знаят,че съчинението, описващо миналото ни, е съставено година преди появата на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, позната на всеки българин.


Още от категорията

Струнният оркестър при Видинската девическа гимназия заедно със своя диригент Руси Коджаманов

Когато музиката е патриотична мисия и призвание

В наше време изучаването на музика в общообразователното училище далеч не е сред най-важните предмети. Затова трудно можем да си представим огромната роля на „школските часове по пение“ за изграждането на подрастващите в първите години на Княжество..

публикувано на 01.02.21 в 17:34

Почитаме жертвите на „Народния съд“ от 1945 г.

Изминаха 76 години от нощта между 1 и 2 февруари 1945 година, когато т.нар. „врагове на народа“ бяха разстреляни, в изпълнение на присъдите, произнесени от „Народния съд“. Въпросните „Народни съдилища“ се организират в държавите, попаднали в..

публикувано на 01.02.21 в 05:05

167 години от рождението на Стефан Стамболов

Отбелязваме 167 години от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов. Роден на 31 януари (стар стил) 1854 г. в Търново, той е един от апостолите на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участвал е в подготовката на..

публикувано на 31.01.21 в 07:30