Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатата "История на България" от Блазиус Клайнер отново е на книжния пазар

За първи път книгата на францисканския монах Блазиус Клайнер, посветена на българската история, излиза в България през 1977 г. Ръкописът на монаха дълго време тъне в забрава, в архива на францисканците, в Будапеща.

Той е открит и преведен на български от Карол Телбизов, под редакцията на акад. Иван Дуйчев. 

Счита се,че монахът е потомък на сакси (немскоезичното население на Трансилвания) и се е подвизавал в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение"История на България" обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

В разказа си авторът се уповава на широк набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено.

Малцина знаят,че съчинението, описващо миналото ни, е съставено година преди появата на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, позната на всеки българин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30

България скърби за своя духовен пастир

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината..

публикувано на 14.03.24 в 10:05