Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатата "История на България" от Блазиус Клайнер отново е на книжния пазар

За първи път книгата на францисканския монах Блазиус Клайнер, посветена на българската история, излиза в България през 1977 г. Ръкописът на монаха дълго време тъне в забрава, в архива на францисканците, в Будапеща.

Той е открит и преведен на български от Карол Телбизов, под редакцията на акад. Иван Дуйчев. 

Счита се,че монахът е потомък на сакси (немскоезичното население на Трансилвания) и се е подвизавал в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение"История на България" обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

В разказа си авторът се уповава на широк набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено.

Малцина знаят,че съчинението, описващо миналото ни, е съставено година преди появата на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, позната на всеки българин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Антоний: Христовото възкресение ни извежда от мрака и ни показва светлите простори на вярата и вечния живот

Днес е   най-големият и светъл празник на църквата. За Христовото възкресение и духовния смисъл на този ден разказва Негово Високопреосвещенство Антоний, митрополит на Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа.

публикувано на 01.05.16 в 07:15

На Великден в православна България

Всяка пролет, със зараждането на новия живот, християнският свят отбелязва празника на празниците – Възкресение Христово. Неслучайно българите го наричат Великден, защото вдъхва надежда за вечен живот и спасение на душата. Затова и атмосферата около него..

публикувано на 30.04.16 в 10:00

„Мен не ме докосна меч и робство, ни огън и земетръс” – Петропавловският манастир

Кацнал е на върха на Арбанашкото плато, а камбанарията му приковава вниманието отдалеч. Камбаненият звън отеква чак в близкия град Лясковец, известен с винарската си изба и традициите в градинарството, което някога било печеливш поминък. Само на 6..

публикувано на 27.04.16 в 13:56