Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатата "История на България" от Блазиус Клайнер отново е на книжния пазар

За първи път книгата на францисканския монах Блазиус Клайнер, посветена на българската история, излиза в България през 1977 г. Ръкописът на монаха дълго време тъне в забрава, в архива на францисканците, в Будапеща.

Той е открит и преведен на български от Карол Телбизов, под редакцията на акад. Иван Дуйчев. 

Счита се,че монахът е потомък на сакси (немскоезичното население на Трансилвания) и се е подвизавал в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение"История на България" обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

В разказа си авторът се уповава на широк набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено.

Малцина знаят,че съчинението, описващо миналото ни, е съставено година преди появата на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, позната на всеки българин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25
 Карoл поп де Сатмари, 1870  г.

Освобождението на България през обектива на Сатмари

Основателят на румънската фотография, художникът Карoл поп де Сатмари е съвременник на Българското възраждане. Имал е възможността да заснеме и остави като документални образи знаменити личности и събития от българската борба за независимост. За..

публикувано на 03.03.24 в 02:25

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10